Как мога да намаля данъчната си облагаемост за вече изминаващата

...
Как мога да намаля данъчната си облагаемост за вече изминаващата
Коментари Харесай

Как мога да намаля данъците си за 2022 година?

Как мога да понижа данъчната си облагаемост за към този момент изминаващата 2022 година в Америка и в това време да имам опция да икономисвам пари за бъдещето, като да вземем за пример моето задаващо се пенсиониране?

 

Здравейте, благодаря ви за този въпрос, тъй като с наближаването на края на годината се задава и новият данъчен сезон при започване на идната година.

Най-често употребяваните и познати места за спестовни сметки за да се понижат налозите са по този начин наречените Traditional IRA и Roth IRA, на които милиони хора, пребиваващи в Америка, залагат всяка година.

Ако решите да употребявате Traditional IRA, вие можете да приспаднете сумата, която сте вкарали в такава пенсионна стратегия, от вашите годишни налози, което вероятно би понижило данъчната ви облагаемост за дадена календарна година. Максималната сума, която
можете да спестите
в подобен тип сметка, би била $6,000 на година за хора под 50-годишна възраст и $7,000 на година за хора над 50 години.

За идната календарна и данъчна година, 2023-та, ще имаме опция да спестим още повече пари като годишен предел – $6,500 на човек за хора под 50-годишна възраст и $7,500 на човек за хора, навършили 50 години.

Преди да употребявате Traditional IRA, също би трябвало да знаете, че парите, вложени в тази сметка, и лихвите, насъбрани през годините, се таксуват с налог, когато решите да ги употребявате след 59½-годишна възраст. Обикновено в този интервал вашата данъчна облагаемост би била по-ниска от сегашната, тъй като по време на пенсиониране приходите на множеството хора понижават и надлежно и процентното съответствие на налозите, които те заплащат, понижава, изключително в случай че тези пари се теглят като месечен приход като надбавка на държавната им пенсия, а не огромни суми едновременно.
Traditional IRA
е една доста добра опция за хора, които работят под форма 1099, и то им разрешава да понижат данъчната си облагаемост като допълнение към към този момент приспаднатите пари от разноски по бизнеса, с който те се занимават. Като допълнение на Traditional IRA, която може да се смъква от персоналните налози, има и стратегия, която се назовава SEP IRA и посредством нея могат да се приспадат до 25% от облагите на компанията или вашия бизнес с предел до $61,000 на година. През 2023 година този предел ще се вдигне до $66,000 на компания, което е забележителна сума, която да се приспада като разход от бизнеса.

Ако пък решите да употребявате
Roth IRA
вместо Traditional IRA, то парите, които сте вложили в тази сметка, няма да се приспаднат от вашите налози за настоящата година, само че пък ще имате опция да ги теглите, без да плащате нито стотинка налог върху Вашите спестявания и лихвите, които са насъбрани върху тях с течение на годините, когато се пенсионирате, и в това време взимате данъчен заем, който също може да понижи до избрана степен налозите ви за годината. За по-конкретна информация във вашата персонална обстановка, апелирам, обърнете се към вашия персонален данъчен експерт и по какъв начин тези две стратегии биха се отразили във вашата персонална обстановка.



 

Надявам се информацията, която ви показах, през днешния ден да ви бъде потребна и в случай че е по този начин, апелирам, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-хубавия метод от нея.

Това е от мен за през днешния ден. Ако имате въпроси или се интересувате от другите аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – Въпросите, които четете, са заложени от клиенти, с които съм работил по време на съвещания в моя офис.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР