Държавният департамент на САЩ установи, че пет звена на израелската

...
Държавният департамент на САЩ установи, че пет звена на израелската
Коментари Харесай

САЩ твърдят, че части на израелската армия са нарушили правата на човека

Държавният департамент на Съединени американски щати откри, че пет звена на израелската войска са виновни за груби нарушавания на човешките права при обособени произшествия, само че споделя, че те ще продължат да получават военна поддръжка от Съединени американски щати, написа „ BBC “. Всички забъркани произшествия са се случили отвън Газа преди актуалната война.

Израел предприе коригиращи дейности в четири единици, като даде „ спомагателна информация “ за петата, прецизира отделът. Това значи, че всички елементи остават подобаващи за военна помощ от Съединени американски щати .

Вашингтон е главният боен покровител на Израел, доставяйки му оръжия и отбранителни системи на стойност 3,8 милиарда $ (3 милиарда паунда) годишно. А известието е първото решение от този тип, за която и да е израелска част от държавното управление на Съединени американски щати.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател съобщи, че пет звена на силите за сигурност са направили груби нарушавания на човешките права . Той изясни:

„ Четири от тези звена са отстранили дейно тези нарушавания, което чакаме сътрудниците да създадат . “

И добави:

„ За оставащото звено продължаваме да сме в съвещания и задължения с държавното управление на Израел . Те предоставиха спомагателна информация, защото се отнася за това звено . “

Департаментът отхвърля изказванията, че се е отказал под политически напън , като е траял военната помощ на звеното , макар че не е в положение да каже дали е имало някаква отговорност в тази ситуация. Пател изясни:

„ Ангажираме се с тях в развой и ще вземем дефинитивно решение, когато става въпрос за това звено, когато процесът завърши . “

Смята се, че всички произшествия са се случили в окупирания Западен бряг и Йерусалим през последните години. Съгласно американския „ Закон Лийхи “, спонсориран през 1997 година от тогавашния сенатор Патрик Лийхи, констатацията, че задгранична военна част е направила груби нарушавания на правата на индивида, значи, че тя може да бъде лишена от приемане на американска военна помощ .

Правителството на Съединени американски щати споделя, че смята изтезанията , извънсъдебните убийства , насилственото изгубване и изнасилването като такива типове нарушавания при използването на закона Лийхи. Дори когато има такава констатация, има изключение от редуциране на военната помощ, в случай че държавният департамент е задоволен, че случаите са били прегледани и справедливостта е преследвана от участващото държавно управление. В него се споделя, че Израел е направил това – по този начин нареченото саниране – в четири от петте блока. Отделът обаче отхвърли да даде детайлности за случаите, отстраняването, участващите звена или доказателства в поддръжка на това дали отстраняването е било дейно.

Съобщава се, че Съединени американски щати са били на ръба да разгласят, че ще понижат военната помощ за пети блок, само че споделят, че новата информация от Израел значи, че ще вземат решение по-късно. Широко считано е, че забърканата част е батальонът Netzah Yehuda , специфична единица единствено от мъже, основана през 1999 година, където служат ултраортодоксални евреи.

Израел проверява батальона за гибелта на 80-годишния палестински американец Омар Асад , който умря, откакто беше вързан и със запушена уста от бойци по време на обиск на село на Западния бряг през 2022 година По това време Съединени американски щати приканиха за „ задълбочено наказателно следствие и цялостна отчетност .

Израелските отбранителни сили /IDF/ по-късно споделиха, че съжаляват за гибелта на Асад и че един пълководец ще бъде „ охулен “, а двама бойци ще бъдат лишени от висши длъжности за две години – само че няма да бъдат преследвани . Запитан за известията, че единица на IDF ще бъде първата, която в миналото ще бъде изправена пред американското държавно управление в сходство със закона Лийхи, държавният секретар Антъни Блинкен разгласи на 19 април:

„ Взех решения. Можете да очаквате да ги видите в идващите дни. “

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание да отхвърли всевъзможни наказания против армията на страната , заявявайки, че „ ще се бори с цялата си мощ “, до момента в който министърът на защитата Йоав Галант и министърът на военния кабинет Бени Ганц разговаряха по телефона с Блинкен .

Притиснат от „ BBC “ в понеделник по отношение на това дали Държавният департамент е забавил или смекчил позицията си по отношение на отдръпването на военната помощ за пети блок, Пател акцентира, че чиновниците ще вземат решение, когато консултациите им с израелското държавно управление приключат.

Протестите не престават: Конкуриращи стачкуващи от Газа се сблъскаха в кампус на Калифорнийския университет

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР