Международният наказателен съд /МНС/ призова за издаване на заповеди за

...
Международният наказателен съд /МНС/ призова за издаване на заповеди за
Коментари Харесай

Международният наказателен съд поиска ареста на Нетаняху и лидерите на „Хамас“

Международният углавен съд /МНС/ прикани за издаване на заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и на водача на „ Хамас “ Яхия Синуар по отношение на нападенията, осъществени на 7 октомври, и войната в Ивицата Газа, заяви “Politico ”.  По-рано през днешния ден основният прокурор на МНС Карим А.А. Хан разгласи, че ще се опита да издейства заповеди за арест, както на двамата водачи, по този начин и на командващия военното крило на „ Хамас “ Мохамед Диаб Ибрахим Ал-Масри и министъра на защитата на Израел . Той се базира на изказвания за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Израел и Палестина.

Министърът на външните работи на Израел разкритикува остро решението на съда, като го дефинира като „ исторически срам, който ще се помни вечно “ . Междувременно представител на групировката разяснява, че този ход приравнява „ жертвата с палача “.

Както е известно, Израел взе участие интензивно в кървавата война в Ивицата Газа , откогато на 7 октомври предходната година бойци на „ Хамас “ започнаха офанзива и предизвикаха гибелта на към 1200 израелци. В отговор на това израелските въоръжени сили нанесоха въздушни удари по Газа и започнаха сухопътна инвазия, при която от този момент насам са починали минимум 35 000 души, по данни на ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето в Газа.

Хан съобщи, че има „ основателни аргументи да счита “ , че посочените водачи на двете страни са взели участие в хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството . Позовавайки се на „ тоталната блокада на Газа “ от страна на Израел и умишленото спиране на доставките на филантропична помощ, вода и електричество при започване на спора, магистратът упрекна непосредствено Нетаняху и Йоав Галант, министър на защитата на Израел, че съзнателно принудили цивилни жители да гладуват като част от своята военна тактика. По негови думи израелските управляващи съзнателно са подхванали офанзиви против цивилното население, като в същото време са имали за цел да „ санкционират групово “ популацията на Газа. 

„ Твърдим, че закононарушенията против човечеството, за които са повдигнати обвинявания, са осъществени като част от огромно публикувана и систематична офанзива против палестинското цивилно население в сходство с държавната политика на Израел. По наша оценка тези закононарушения не престават и до през днешния ден, “, гласи изказването на основния прокурор на МНС.

Оценката и претекстовете на съда се базират на доказателства , събрани от извършени изявленията с оживели и очевидци, както и на видео, фото и аудио материали, сателитни фотоси и изказвания на хипотетичната група причинители.

Паралелно с това Карим А.А. Хан упрекна управлението на „ Хамас “ във военни закононарушения и закононарушения против човечеството , свързани с нападенията против градове в Израел на 7 октомври предходната година, при които починаха към 1200 израелци, а 250 други бяха взети за заложници. Прокурорът посочи, че под управлението на Синуар и Ал-Масри Хамас групировката е взела участие в смъртоносни офанзиви, взимане на заложници, изтезания, изнасилвания и други форми на полово принуждение. Председателят на политическото бюро на „ Хамас “ Исмаил Хания също е посочен в обвиняването като един от водачите на групировката, обвинен, че носи „ наказателна отговорност “ за хипотетичните закононарушения, дружно с останалите обвинени.

Предстои съдиите от Международния углавен съд ще преценяват дали доказателствата, предоставени от Хан, са задоволителни, с цел да се пристъпи към публично издаване на заповеди за арест – развой, който може да отнеме до няколко месеца.

Министерство на образованието и науката разгласява отговорите от матурите през днешния ден

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР