Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху гневно осъди прокурора на Международния наказателен
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърля искането да бъде арестуван заради войната в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху яростно осъди прокурора на Международния углавен съд за това, че е изискал заповеди за арест на него и на водачите на „ Хамас “ по отношение на хипотетични военни закононарушения по време на спора в Газа, оповестява „ BBC “.

Нетаняху съобщи, че отхвърля с омерзение обстоятелството, че „ либерален Израел “ е сравняван с това, което той назовава „ всеобщи убийци “ . Коментарите на на израелския министър председател бяха подкрепени от президента на Съединени американски щати Джо Байдън , който съобщи, че няма равнопоставеност сред Израел и „ Хамас “ .

Главният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан посочи, че има основателни аргументи да се счита, че Нетаняху и неговият министър на защитата Йоав Галант носят наказателна отговорност за хипотетичните военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Газа. Международният углавен съд желае също по този начин да бъде издадена заповед за арест на водача на „ Хамас “ в Газа, Яхия Синвар , за военни закононарушения. Израел и Съединени американски щати, които са негов основен съдружник, не са членове на Международния углавен съд, който беше основан през 2002 година

Обвиненията против израелските водачи и водачите на „ Хамас “ са свързани със събитията от 7 октомври, когато талази от въоръжени бойци на „ Хамас “ нападнаха Израел, убиха към 1200 души и водиха 252 души в Газа като заложници. Нападението провокира актуалната война , в която по данни на ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето на територията на Газа са убити минимум 35 500 палестинци . В понеделник Байдън разяснява, че „ няма равнопоставеност – никаква – сред Израел и „ Хамас “ .

„ Ясно е, че Израел желае да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи отбрана на цивилното население “ , добави американският президент.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен повтори осъждането на президента, като съобщи, че Вашингтон „ фундаментално отхвърля “ този ход. „ Това е срамно “, безапелационен бе той и изясни:

„ Международният углавен съд няма пълномощия по този въпрос. “

Блинкен също по този начин изрази съмнение, че настояването за издаване на заповеди за арест би заплашило продължаващите старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня. Хан също по този начин подаде молба за издаване на заповеди за арест на Галант и на политическия водач на „ Хамас “ Исмаил Хания, както и на военния началник на групировката Мохамед Дейф. Той съобщи, че министър-председателят и министърът на защитата на Израел са обвинени в закононарушения , включващи обричане на апетит на цивилни жители като способ на водене на война, ликвидиране , съзнателно ориентиране на офанзиви против цивилно население и изтребване .

Прокурорът съобщи, че хипотетичните закононарушения са почнали най-малко от 7 октомври 2023 година в тази ситуация на водачите на „ Хамас “, когато групировката е почнала нападението си против Израел, и най-малко от 8 октомври 2023 година за израелските водачи.

В понеделник Международният углавен съд отбрани позицията си , като съобщи, че макар „ забележителните старания “ не е получил „ никаква информация, която да демонстрира действителни дейности на вътрешно ниво (в Израел) за справяне с хипотетичните закононарушения или с лицата, които са обект на следствие “ .

Състав от съдии в Международния углавен съд в този момент би трябвало да реши дали да издаде заповедите и в случай че ги издаде, страните, подписали статута на Международния углавен съд, са длъжни да арестуват мъжете, в случай че имат такава опция.

Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на Израел, осъди молбата за арест като „ неуместна и подправена заповед “ . В обществено изказване на иврит той попита:

„ С каква смелост Международният углавен съд се осмелява да съпоставя „ Хамас “ и Израел? “

Според Нетаняху това съпоставяне е „ изкривяване на действителността “ , като той упрекна прокурора, че „ безсърдечно налива бензин в огъня на антисемитизма, който бушува по целия свят “ .

Министърът на външните работи на Израел Израел Кац назова постъпката на Хан „ необуздана фронтална офанзива “ против жертвите на атентатите от 7 октомври и „ исторически срам, който ще бъде запомнен вечно “ .

Някои от западните съдружници на Израел обаче заобиколиха да подлагат на критика директно МНС в своите изказвания. В изказване късно в понеделник френското външно министерство съобщи, че поддържа съда и това, което назова негова „ битка против безнаказаността във всички обстановки “ . По сходен метод външното министерство на Германия съобщи, че „ почита независимостта и процедурите “ на Международния углавен съд. Въпреки това Берлин разкритикува едновременното издание на обвиняванията против израелски водачи и водачи на „ Хамас “, като съобщи, че този ход „ основава неправилно усещане за равнопоставеност “ .

Какво съставлява Международният углавен съд?

По-рано „ Хамас “ насочи свое искане за „ отменяне на всички заповеди за арест, издадени против водачи на палестинската опозиция “ . Групировката съобщи:

„ “Хамас “ изрично осъжда опитите на прокурора на Международния углавен съд да приравни жертвата с палача. “

Групата също по този начин се оплака, че молбата за издаване на заповеди против Бенямин Нетаняху и Галант е постъпила „ със седеммесечно забавяне “ и че наред с тях не са посочени и други израелски политически и военни водачи. Хан упрекна водачите на „ Хамас “, че са направили закононарушения, в това число изтребване , ликвидиране , взимане на заложници , обезчестяване и полово принуждение , както и изтезания .

Международният углавен съд изиска ареста на Нетаняху и водачите на „ Хамас “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР