По-рано днес основателят на сайта за разкрития WikiLeaks“ Джулиан Асандж

...
По-рано днес основателят на сайта за разкрития WikiLeaks“ Джулиан Асандж
Коментари Харесай

Съдът позволи на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си

По-рано през днешния ден създателят на уеб страницата за разкрития „ WikiLeaks “ Джулиан Асандж получи разрешение да апелира екстрадицията си в Съединени американски щати , откакто пред Върховния съд на Лондон той съобщи, че може да не успее да се позове на правото си на независимост на словото пред американския съд, заяви “Reuteres ”.

Роденият в Австралия 52-годишен Асандж е обект на 18 обвинявания от страна на Съединени американски щати , съвсем всички по Закона за шпионажа , свързани с всеобщото издание на секретни американски документи на платформата на „ WikiLeaks “. Според специалисти това са най-сериозните нарушавания в региона на сигурността от този вид в историята на американската войска.

През март Върховният съд на Лондон даде на компютърния специалист краткотрайно позволение да апелира с претекста, че може да бъде дискриминиран като задграничен жител, само че прикани Съединени американски щати да показват гаранции . След чуването през днешния ден двама висши съдии обявиха, че аргументът на Асандж, че може да не успее да се позове на правото си на независимост на словото по Първата корекция на Съединени американски щати, следва да бъде  уважен, което обаче надали ще се случи в границите на няколко месеца.

Новината бързо провокира радостни възгласи от стотици поддръжници, които се бяха събрали пред постройката на съда, развявайки жълти лентички и плакати с думите:

„ Свободен, свободен Джулиан Асандж! “.

„ Като семейство сме облекчени, само че докога може да продължава това? Съединените щати би трябвало да се срещнат със обстановката и да прекратят това дело в този момент. Сега е моментът да го създадат, “, разяснява брачната половинка на Асандж, Стела , която се появи в съда дружно с брат му и татко му. Тя насочи послание към поддръжниците, като посочи, че този ход бележи повратна точка .

Самият Асандж не присъстваше персонално на съвещанието, което съгласно юриста му се дължи на здравословни аргументи. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати отхвърли да разяснява публично висящо правосъдно дело.

Американските прокурори обявиха, че обвиненият може да „ изиска да се позове “ на отбраната, която Първата корекция на Конституцията дава на американските жители, и че няма да бъде дискриминиран поради националността си. В отговор на това правният му екип означи, че американският съд няма да бъде привързан с това.

„ Казваме, че това е искрено несъответстваща гаранция, “, показа пред съдиите юристът на Асандж, Едуард Фицджералд.

Съдът също по този начин стигна до заключението, че обжалването от страна на Асандж би трябвало да се отнася за всички 18 обвинявания, а освен за три, както твърдяха юристите на Съединени американски щати. Вместо това обаче беше признато настрана увещание от страна на Съединени американски щати, че създателя на скандалния уебсайт няма да бъде наказан на гибел.

Както е известно, „ WikiLeaks “ разгласява стотици хиляди секретни военни документи на Съединени американски щати , касаещи войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак, както и голям брой дипломатически телеграми. През април 2010 година на страниците на уеб страницата даже беше оповестен систематизиран видеозапис, показващ офанзива с американски хеликоптер през 2007 година, при която в иракската столица Багдад починаха десетина души, в това число двама чиновници на “Reuters ”. Американските управляващи настояват, че дейностите на Асандж са били безразсъдни , уязвили са националната сигурност на страната и са заплашили живота на сътрудниците.

Международният углавен съд изиска ареста на Нетаняху и водачите на „ Хамас “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР