Последните изключително нестабилни няколко години за жилищния пазар на Съединените

...
Последните изключително нестабилни няколко години за жилищния пазар на Съединените
Коментари Харесай

Кои жилищни пазари се охлаждат най-бързо?

Последните извънредно нестабилни няколко години за жилищния пазар на Съединените щати покачиха доста лихвите по ипотечните заеми, намалявайки търсенето на парцели в кратковременен проект.

През първата година от пандемията рекордно ниските лихвени проценти направиха ипотеките относително налични, като вследствие на това покачиха търсенето и цените. Оттогава обаче инфлационният напън увеличи лихвите по ипотечните заеми и жилищните пазари в цялата страна се охладиха доста.

„ Купувачите в действителност имат мощ за договаряния за първи път от няколко години “, сподели Никол Башо, старши икономист на Zillow. „ Но това е с предизвестието единствено в случай че можете да си позволите цените на жилищата сега. “

С лихвите по ипотечните заеми на най-високите си равнища от повече от десетилетие, някои от най-желаните места в Съединени американски щати изпитват спад в търсенето.

Сайтът за финансови съвещания SmartAsset сплоти данни от най-големите метрополиси в страната, с жилищните пазари, които се охлаждат най-бързо.
Ето десетте пазара
които записват най-значителния спад в цените на жилищата: Бойс, Айдахо, Остин-Раунд Рок-Джорджтаун, Тексас, Финикс-Меса-Чандлър, Аризона, Сан Хосе-Сънивейл-Санта Клара, Калифорния, Лас Вегас-Хендерсън-Парадайз, Невада, Солт Лейк Сити, Юта, Норт Порт-Сарасота-Брадентън, Флорида, Сан Диего-Чула Виста-Карлсбад, Калифорния, Прово-Орем, Юта и Стоктън, Калифорния.

Пандемията от COVID-19 провокира безпорядък във финансите на семействата и несигурността, която донесе, докара до срив на лихвените проценти. През януари 2021 година междинната рента за 30-годишна закрепена ипотека в Съединени американски щати се срина до 2,65%. Тази изкушаващо ниска ипотечна ставка насърчи тези, които можеха да си разрешат да се качат на жилищната стълбица, да го създадат, предизвиквайки идната фаза на засегнатия от пандемията жилищен пазар. Но до септември 2022 година междинният лихвен % за същия вид ипотека е скочил до 5,66%, съгласно данни, направени от Freddie Mac. Това способства за обстановка, при която търсенето на жилища се охлади, като парцелите в този момент
остават на пазара приблизително по-дълго
преди да намерят покупател.

Данните на Redfin откриха, че делът на жилищата в Съединени американски щати, които са били на пазара повече от 30 дни, е с 12,5% по-висок, в сравнение с в същия миг през 2021 година Миналата година повече жилища бяха разграбени бързо, защото тези на пазара съумяха да обезпечат преференциални ипотечни условия. Със спада на търсенето през 2022 година се намали и темпът на строителство на нови жилища.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР