Нови изисквания за ресторантите. ПОС терминал устройствата за разплащане вече

...
Нови изисквания за ресторантите. ПОС терминал устройствата за разплащане вече
Коментари Харесай

Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!

Нови условия за заведенията за хранене. ПОС терминал устройствата за разплащане към този момент са наложителни за всички заведения с категория 2 и повече звезди. Промяната в Закона за туризма е влезнала в действие още от началото на март, а от Комисията за отбрана на потребителите към този момент правят инспекции на обектите.

Георги Мицов е в ресторантьорския отрасъл от 35 години. Капацитетът на заведението му е 120 места и разполага с 2 ПОС терминала. Смята, че картовите заплащания ще изсветлят бизнеса, съобщи Българска национална телевизия.

" Липсата на сходна опция приказва за някакви други планове на оператора на това място. Да речем би желал да скрие оборота, да усили броя на клиентите си, да ограничи броя на интервенциите. Не е рационално в 21 век да лишаваме гостите си от тази опция ", разяснява Мицов.

" Туристически град сме. Туристите главно на 100% заплащат с карти. За нашите хора - българските жители и те по същия метод си получават парите в картите и за всеки е комфортно ", сподели Валентин, притежател на ресторант в Бургас.

На същото мнение са и клиентите.

" Не постоянно нося пари в брой в мен. С карта е по-лесно ", споделя Роман.

Разплащанията в брой и с карта са 50 на 50, регистрират ресторантьорите.

" В едно приблизително по стандарт заведение това е разход от порядъка на 250 - 300 лева Ти може да вдигнеш всяко едно ядене с 2 стотинки, само че да дадеш опция на клиента да заплати както си желае ", уточни Георги Мицов.

Клиентите все по-често избират с карта да се заплаща и спомагателното заплащане за сервитьорите.

" Създава малко стеснение, тъй като те заплащат цялата сума плюс бакшиша. Ние би трябвало да разделяме и така нататък Практиката е заплаща се сметката с карта и това, което е за сервитьора - в брой ".

От Комисията за отбрана на потребителите към този момент ревизират за съществуването на устройства за заплащане в заведения за хранене с над 2 звезди.

" Имаме изменение по Закона за туризма и са осъществени над 200 инспекции на територията на Бургас и Бургаска област, касаещи заведения за хранене и развлечения. Някои ресторантьори бяха наясно, други бяха авансово осведомени. Налагат се административни наказания за тези нарушавания ", сподели Кристина Касабова, основен специалист в КЗП-Бургас.

Глобата е от 500 до 2000 лв. за юридически лица. Задължително е и слагането на стикер на видно място в обекта за съществуването на ПОС терминал.

Съгласно Закона за туризма работното време на заведенията с изключение на на български, би трябвало да бъде написано и на британски език. За неспазването на това условие също има санкции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР