Въпреки всичките си предимства, както с повечето хубави неща, с

...
Въпреки всичките си предимства, както с повечето хубави неща, с
Коментари Харесай

Кафе маниак ли си? Зависи от гените ти

Въпреки всичките си преимущества, както с множеството хубави неща, с кафето не би трябвало да се прекалява. Всеки знае това като факт, само че някои от нас все пак не могат да се лимитират единствено с едно, а пият второ, трето …

Преди да си помислите каквото и да е обаче, е редно да знаете, че манията ви към кафето не е основана на психическа основа, а е заложена напряко в гените ви. Това сочат резултатите от ново проучване на учените от университета в Единбург.

Те са разкрили, че няколко вариации в гените дефинират потребността от кофеин за организма. Според типа им на разновидност един човек може да се задоволи и с едно кафе, а различен – с пет и повече.

Въпросният ген се назовава PDSS2. Отклонението в него кара организма да обработва кофеина в пъти по-бързо и това кара тялото да се нуждае от повече от една чаша от тонизиращите питиета. Когато генът действа обикновено, въпреки това, кофеинът се обработва по-бавно и се задържа по-дълго в тялото, което и понижава потребността от кафе.

В изследването, което се е провело в съдружничество с учените от университета в Триест, взели участие 3000 индивида от Холандия и Италия. Те трябвало да попълнят анкетни карти, като в тях написали по какъв брой чаши кафе пият дневно. След това били взети ДНК проби на всички доброволци в проучването, с цел да се проследят отклоненията в PDSS2 гена им.

 Кафе

Учените открили, че множеството италианци с отклоняване в гена употребяват приблизително по три чаши кафе дневно, а тези без отклоняване пиели по една чаша.

Малко по-различно било ситуацията в Холандия. Жителите на Ниската земя с отклоняване в гена пиели по две чаши кафе дневно, а тези без – по една, а огромна част от тях изобщо не пиели кафе.

Експертите отдават тази разлика в кафе културата на двете народи. Също по този начин в Италия хората пият кафе в по-малки чаши, до момента в който в Холандия на респект са по-големите чаши, в които респективно се съдържа повече кофеин. Резултатите от проучването са оповестени в списание Сайнтифик Рипортс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР