Според изследователи от Техническия университет във Вирджиния естествено съединение, съдържащо

...
Според изследователи от Техническия университет във Вирджиния естествено съединение, съдържащо
Коментари Харесай

Маслините – обещаващ лек при затлъстяване и диабет

Според откриватели от Техническия университет във Вирджиния естествено съединяване, съдържащо се в маслините и зехтина, може да помогне за възстановяване на контрола на кръвната захар и за понижаване на тежестта.

Това изобретение би могло да докара до появяването на нови естествени артикули за справяне със затлъстяването и диабет вид 2 - болести, които стават все по-разпространени в международен мащаб.

Затлъстяването доста усилва риска от развиване на диабет вид 2. „ То е водещ патогенетичен фактор за развиване на диабет вид 2 и е съществена спънка за ефикасен метаболитен надзор при доста пациенти с диабет вид 2 “, изяснява доктор Донгмин Лиу от Катедрата по човешко хранене, храни и физически извършения на „ Virginia Tech “. 

Промените в метода на живот и актуалните ограничения в региона на публичното здраве имат стеснен триумф в намаляването на повишаването на затлъстяването. Съществуващите благоприятни условия за фармакотерапия на затлъстяването и диабета постоянно не са ефикасни в дълготраен проект, могат да бъдат скъпи и да носят дълготрайни опасности за сигурността. Освен това тези способи на лекуване може да не са ефикасни за всеки, което поражда нуждата от нови, налични способи на лекуване с потребление на естествени артикули.

Ролята на еленоловата киселина 

Лиу управлявал изследване върху мишки, показано на „ NUTRITION 2024 “, което посочило, че еленоловата киселина, съединяване, което се съдържа в маслините и зехтина, може да усъвършенства контрола на кръвната захар и да насърчи загубата на тегло. Изследването се фокусирало върху това по какъв начин еленоловата киселина въздейства върху L-клетките, които освобождават метаболитни хормони като PYY и GLP-1.

Тези хормони алармират на организма да спре да се храни и оказват помощ за управление на равнищата на кръвната захар. Еленоловата киселина, част от по-голяма група полифеноли, се получава по време на зреенето на маслините от разграждането на олеуропеина. Лиу отбелязал, че еленоловата киселина не е била изследвана преди този момент за евентуалните й изгоди за здравето.

Значителни резултати 

В изследването на затлъстели лабораторни мишки с диабет е давана перорално еленолова киселина. След четири до пет седмици при тези мишки затлъстяването е намаляло с 10,7% спрямо контролните животни. Лечението също по този начин е нараснало мускулното тегло, обърнало е мастната болест на черния дроб и е подобрило чернодробната функционалност.

Нивата на кръвната захар и инсулиновата сензитивност на лекуваните мишки станали сравними с тези на здравите лабораторни животни в границите на същия интервал от време. Лиу подчертал смисъла на тези открития: еленоловата киселина дейно усъвършенства основни метаболитни недостатъци и евентуално може да бъде създадена за лекуване на хора със затлъстяване, инсулинова устойчивост и диабет.

Следващите стъпки в проучването включват схващане на метода, по който еленоловата киселина управлява приема на храна и тестване на успеваемостта й в композиция с метформин - съществуващо лекарство за диабет.

Експертни отзиви и бъдещи проучвания

Д-р Мир Али, бариатричен хирург, намира резултатите от изследването за обещаващи, само че акцентира нуждата от проучвания върху хора. „ Идентифицирането на съединенията в храните, които оказват помощ при положения като диабет и затлъстяване, е от решаващо значение, само че би трябвало да забележим дали тези резултати се отнасят за хора “, изяснява той. 

Али акцентира значимостта на намирането на нови лекувания, защото самостоятелните реакции към медикаментите варират в необятни граници. Моник Ричард, регистриран диетолог, показва, че средиземноморската диета, богата на маслини, към този момент е известна със своите изгоди за здравето. Тя предлага маслините да се включат в диетата по разнообразни способи, като да вземем за пример в салати, тапенади и закуски. При избора на зехтин тя предлага да се търсят висококачествени разновидности като екстра върджин, студенопресовани и органични сортове.

Макар че потреблението на маслини и зехтин може да обезпечи дребни количества еленолова киселина, концентрацията, употребена в изследването, е била доста по-висока. Ричард поучава хората, които съблюдават диети с лимитирано наличие на натрий, да понижат приема на маслини заради потребления при пакетирането саламурен разтвор. 

Източник: blitz.bg

 

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР