Въпреки всички международни призиви за край на насилието, ситуацията в

...
Въпреки всички международни призиви за край на насилието, ситуацията в
Коментари Харесай

10 часа ракетен обстрел: Израел отвърна на удара

Въпреки всички интернационалните апели за завършек на насилието, обстановката в Близкия Изток ескалира. Според израелската войска, ракетният обстрел от Ивицата Газа продължава. " От 18 часа терористични групи в Газа изстрелват непрекъснато ракети по израелски цивилисти ", разгласи израелската войска рано тази заран по Туитър. " Сега е 4 часа сутринта (местно време). Това са към този момент 10 часа ракетен обстрел. " Още преди среднощ израелската войска разгласи, че са изстреляни минимум 150 ракети, десетки от които са били прехванати от отбранителната система на страната.

Как се стигна дотук?

Конфликтът сред израелци и палестинци стартира да ескалира рисково още преди няколко дни. В петък, 8 май, се стигна до конфликти сред израелската полиция и палестинци в арабския квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим. Причината: няколко палестински фамилии са били застрашени от наложително изселване, откакто една еврейска националистическа организация предяви искания за благосъстоятелност. В петък избухна напрежение и на Храмовия рид - сред силите за сигурност и палестински вярващи. А съгласно медийни изявления, над 300 души са били ранени в понеделник, 10 май, когато в Израел празнуват Деня на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на източната му част през 1967 година.

След последвали солидни ракетни набези от Ивицата Газа, в понеделник израелската войска отвърна на удара и бомбардира цели в следената от " Хамас " територия. Според " Jerusalem Post ", при ударите са били убити осем деятели на " Хамас ". Здравното министерство на Газа разгласи, че има 20 убити палестинци, измежду които девет деца. Около среднощ представител на " Хамас " предизвести, че ще последват тежки набези над цели в Израел, в случай че израелските служители на реда не се отдръпват от квартала Шейх Джара, както и от Храмовия рид в границите на два часа. Тъй като Израел не съблюдава поставения ултиматум, малко след 18 часа локално време стартира солидният ракетен обстрел от Ивицата Газа. Отговорност за офанзивите пое както " Хамас ", по този начин и групировката " Ислямски джихад ".

" Неделимият " Ерусалим

Храмовият рид е от голямо значение както за евреите, по този начин и за мюсюлманите. " Куполът на скалата " и джамията " Ал Акса ", намиращи се там, са третото най-свещено място за изповядващите исляма. На Храмовия рид е имало и два еврейски храма, последният от които е бил опустошен от римляните през 70 година сл. Хр.. " Страната на рева " е излишък от опустошения храм и най-свещеното място за евреите. Статутът на Ерусалим е един от главните противоречиви въпроси в близкоизточния кофликт. Израел счита града за своя " безконечна и неделима столица ". Палестинците от своя страна считат Източен Ерусалим за своя столица.

Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз осъдиха насилието

Ескалацията на напрежението в Близкия Изток провокира голям брой интернационалните реакции. Главният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди насилието и предпуреди, че на фона на протичащото се обстановката в региона може да продължи да ескалира. Той настоя за " оптимално самоограничение ". Според източник от дипломатичните кръгове, Съединени американски щати се опитвали " зад кулисите " да успокоят двете страни в спора. Както американският външен министър Антъни Блинкън, по този начин и отговорникът за външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел настояха за завършек на насилието в Близкия Изток. Изстрелването на ракети от Ивицата Газа над цивилното население в Израел е изцяло недопустимо и ускорява ескалационната динамичност, подлага на критика представител на Борел. Според него, предотвратяването на нови цивилни жертви в този момент има цялостен приоритет. Антъни Блинкен разгласи, че е " надълбоко угрижен " по отношение на ракетния обстрел от Ивицата Газа. " Дори и в случай че всички страни в спора подхващат стъпки към деескалация, Израел има, несъмнено, правото да пази територията и популацията си от тези офанзиви ". Но в последна сметка както израелците, по този начин и палестинците би трябвало да дадат своя принос за понижаване на напрежението, сподели още той.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн настоя близкоизточният спор да заеме централна роля в диалозите на Европейски Съюз. Германският му сътрудник Хайко Маас осъди протичащото се и го назова " безсмислена нова ескалация ". Всички шест арабски страни, които поддържат дипломатически отношение с Израел - Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан - осъдиха израелския метод. И Турция настоя за завършек на спора. Израел би трябвало да престане да атакува палестинци в Ерусалим, акцентира представителят на държавното управление Ибрахим Калин.

" Няма да поносим набези над нашата територия "

Случващото се тези дни в Близкия Изток е най-тежката ескалация сред Израел и " Хамас " от години насам. В понеделник израелският министър председател Бенямин Нетаняху отбрани метода на израелските служби за сигурност с думите: " Ще се грижим за поддържането на правото и реда. " И още: " Няма да поносим набези над нашата територия, нашата столица, нашите жители и нашите бойци. Онези, които ни атакуват, ще платят висока цена. " По думите му, " Хамас " е прекрачила " алената линия ". Според преценка на представител на израелската войска, сегашният спор с " Хамас " ще продължи най-малко още няколко дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР