Въпреки предизвикателната глобална икономическа среда най-големите компании в Югоизточна Европа

...
Въпреки предизвикателната глобална икономическа среда най-големите компании в Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Топ 100 на компаниите в Югоизточна Европа: Рекорден ръст на приходите с 46%

Въпреки предизвикателната световна икономическа среда най-големите компании в Югоизточна Европа са съумели да запазят положителните си темпове на напредък и през 2022 година, като регистрират рекорден скок в оборотите си с 46% до съвсем 224 милиарда евро. Печалбите им пък порастват още по-бурно - с 61% по отношение на 2021 година, като доближават общо 10.3 за водещите 100 корпоративни колоса в района. Това демонстрират данните от.

Румънският колос в добива на нефт и газ OMV Petrom резервира челната позиция, до която се изкачи в, освен това с още по-внушителни резултати. През 2022 година оборотът му пораства над два пъти и доближава 13.4 милиарда евро. Увеличението на облагата пък е съвсем четирикратно - до 2.1 милиарда евро.

.

Секторът на горивата е и най-печелившият в района за миналите 12 месеца. Представителите му заемат над една четвърт от местата в топ 100 и генерират 39% от общите продажби на най-едрия бизнес в Югоизточна Европа, като бележат удвояване на съвкупните си продажби.
Реклама

Всъщност, едвам три от фирмите в топ 100 са свили оборотите си през годината - което е рекордно невисок брой в историята на класацията, означават създателите й.

SEE TOP 100 обгръща нефинансови предприятия от България, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия и Хърватия (както и от Албания, Босна и Херцеговина, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100). Основният аршин при подреждането са приходите им за миналата финансова година. Динамичната българска група След две години подред в челната петица на районните водачи този път медодобивният комбинат " Аурубис " в Пирдоп остава отвън водещите 10 - на 11-а позиция. Лидерската десетка за 2022 година е доминирана от представители на секторите горива и енергетика, като единственото изключение е румънският авто производител Dacia, който допреди две години постоянно беше отпред на подреждането, само че в този момент пада до петото място. Така на процедура е втората най-голяма компания в района отвън представителите на тези два бранша.

Иначе с активност в областта на горивата и енергетиката са и девет от общо 14-те компании от България, които тази година намират място измежду 100-те най-големи сдружения в района. Броят им е с две повече по отношение на година по-рано, като пет от тях не са били в предходната челна стотица - в тази група са дебютантите измежду най-едрия бизнес в страната и " МЕТ енерджи трейдинг България ", държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", както и завръщащите се измежду топ 100 рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас " и производител на стъкло " БиЕй глас България ".
Реклама

Забележителното е, че половината от българските представители регистрират трицифрен растеж на продажбите си през миналата година. Най-силно по този индикатор се показват точно " Акспо България " (510%) и " МЕТ енерджи трейдинг България " (409%), които търгуват с сила и газ, т.е. зад впечатляващото им показване значително стоят високите енергийни цени. Двете компании са и в топ 3 на най-динамично растящите в района за годината - изпреварва ги само хърватското сдружение на швейцарската MET Group, при което скокът в оборота е с 688% до 1.3 милиарда евро. В челната десетка на бизнесите от Югоизточна Европа, които са пораснали с най-бързи темпове през 2022 година, са и още три представители на България, също от секторите енергетика и горива - държавните Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", " Булгаргаз " и.

Въглищната централа е и измежду десетте компании в района с най-голям финансов резултат за 2022 година, като в челната десетка влизат също НЕК и АЕЦ " Козлодуй ".

Извън топ 100 тази година остават " Българска самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ), търговецът на горива " Сакса " и производителят на медни произведения " София мед ". Секторите първенци Освен водачи по общ размер на приходите и на облагите, представителите на петролната и газовата промишленост преобладават класацията и по още един индикатор - те са най-многочислената група. В тазгодишното издание на SEE TOP 100 общият им брой е 26 по отношение на 21 преди година. Така те изпреварват търговците на едро и дребно, чийто брой понижава от 25 до 22 тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР