Въпреки най-бързия цикъл на затягане на паричната политика в историята

...
Въпреки най-бързия цикъл на затягане на паричната политика в историята
Коментари Харесай

Защо канадската икономика е силна въпреки рекордните лихвени проценти

Въпреки най-бързия цикъл на стягане на паричната политика в историята на страната канадската стопанска система към момента е в напредък, което принуди централната банка да увеличи главния си лихвен % още повече.

По този метод той доближи 22-годишен връх от 4,75% предходната седмица.

Анализаторите залагат на още едно покачване през юли, което да помогне на Централната банка на Канада да намали инфлацията до диапазона от 2%, а Reuters показва няколко фактора, които поддържат устойчиво търсенето в канадската стопанска система.

Удължени амортизационни периоди на ипотечните заеми

Много от огромните канадски банки разрешиха на притежателите на ипотечни заеми с изменчив лихвен % да удължат амортизационния си интервал, с цел да запазят заплащанията си на съвсем същото ниво, като краткотрайно притъпят въздействието на по-високите разноски по заемите.

В резултат на това по-високите разноски по заемите до момента са провокирали по-малко финансово напрежение за купувачите на жилища, в сравнение с те са очаквали, тъй че на пазара не се следи внезапен скок в предлагането.

Това частично спомага за възобновяване на цените на жилищата, които скачат със 17% през трите месеца от януари насам след траял цяла година спад.

" Това в действителност е нещо, което промени метода, по който паричната политика въздейства на стопанската система ", споделя Рандал Бартлет, старши шеф по канадска стопанска система в Desjardins. " Много семейства съумяха да продължат да харчат по метод, по който другояче не биха могли, и да останат в домовете си по метод, по който другояче не биха могли. "

Разточителство след пандемията

Канадските консуматори харчат в чувствителни към лихвените проценти браншове, в това число артикули за дълготрайна приложимост като мебели и уреди, макар спада на разполагаемия приход в страната с 1% през първото тримесечие, употребявайки спестяванията си от пандемията. Това излиза наяве от данни на канадската статистическа работа, съгласно която нормата на икономисване е намаляла на половина до 2,9% през първото тримесечие по отношение на четвъртото на предходната година.

" Изглежда, че доста канадци желаят да наваксат с прекарвания, които не са могли да имат в продължение на няколко години, като пътувания и хранене на открито “, прибавя Бартлет.

Правителствени разноски

За да компенсират въздействието на инфлацията, която доближи своя връх от 8,1% през предходната година, федералното държавни управления и законодателите на локално равнище одобряват ограничения като да вземем за пример федералната еднократна помощ от 2,5 милиарда канадски $ (1,9 милиарда щатски долара) за закупуване на хранителни артикули за хората с ниски приходи, включена в тазгодишния бюджет.

Провинциите също подхващат редица разнообразни ограничения, в това число понижаване на налозите върху горивата. Според Бартлет техните ограничения за стимулиране се правят оценка на общо към 12 милиарда канадски $ през фискалната 2023-2024 година спрямо над 20 милиарда в средата на 2022 година

Взети дружно, " всички те изострят инфлацията, когато се намирате в среда на свръхтърсене ", показва Бартлет. Но съгласно неговата оценка това ще способства за " доста по-малко " от една десета от процентния пункт към нея през тази година.

Централната банка на Канада твърди, че фискалните разноски не усилват инфлацията, само че и не оказват помощ за нейното понижаване.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР