Въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19, държавите по света

...
Въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19, държавите по света
Коментари Харесай

Кои държави харчат най-много средства за отбрана?

Въпреки икономическите последствия от пандемията от COVID-19, страните по света са нараснали с близо 1% своите разноски за защита през 2021 година. Това демонстрират данните на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира SIPRI.

За седма поредна година изхарчените средства за защита нарастват, като доближат исторически връх от общо 2.1 трилиона $.

През 2021 година Русия е нараснала военните си разноски за трета поредна година. Увеличението е с 2.9% до 64.9 милиарда $. Разходите ѝ за защита са пети по величина в света. Сумата съставлява 4.1% от брутния вътрешен артикул на Русия, което много по-високо от междинното равнище в международен мащаб.

“Русия усилва разноските си през цялата 2021 година. Най-вероятно това се дължи на оперативните разноски, защото Москва стартира да струпва войски по украинската граница още преди нашествието през февруари”, отбелязва старшият теоретичен помощник в SIPRI. доктор Диего Лопес да Силва.

Военните разноски на Съединените щати надвишават тези на всички други страни, като размерът им е 801 милиарда $. Противно на международната наклонност обаче, те бележат спад от 1.4% през 2021 година

На второ място с най-големи военни разноски е Китай с близо 293 милиарда $, като нарастването е с съвсем 5%. За 27-а поредна година тези средства се усилват.

Третото място е за Индия със 76,6 милиарда $ и нарастване от близо 1%.

Сред страните, които означават растеж на военните разноски, е и Австралия, която е похарчила 4% повече за армията си и през 2021 година, като сумата доближи съвсем 32 милиарда $.

С повишаването на напрежението в Европа от ден на ден страни от НАТО усилват военните си разноски.

Осем страни членки предходната година са достигнали целевите 2% от Брутният вътрешен продукт за военни разноски. Това е с една по-малко спрямо миналата година, само че през 2014 година страните, които поддържаха това равнище, бяха единствено две, напомнят от SIPRI.

Обединеното кралство заема четвъртото място в класацията на страните с най-големи военни разноски, като регистрира нарастване от 3% до 68,4 милиарда $, изпреварвайки Саудитска Арабия, която понижава разноските със 17% до почти 55.6 милиарда $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР