Въпреки факта, че има наистина впечатляващи суперкомпютри, най-бързият вариант в

...
Въпреки факта, че има наистина впечатляващи суперкомпютри, най-бързият вариант в
Коментари Харесай

Милиони компютри се борят срещу COVID-19

Въпреки обстоятелството, че има в действителност впечатляващи суперкомпютри, най-бързият вид сега е планът [email protected] ([email protected], FAH). Вместо да разполага с хардуер на едно място, той употребява хардуера на потребителите по целия свят.

[email protected] в действителност е план, който стартира през 2000 година в университета в Станфорд. Неговият основател е професор Виджай С. Панде - той остава негов управител до 2019 година. В момента планът е под управлението на д-р Грег Бауман, някогашен възпитаник на проф. Панде.

Този план се употребява интензивно за разгадаване на заболяването на Алцхаймер, неотдавна и за коронавирусът COVID-19. Борбата против сходни болести постоянно е подбудена от разнообразни способи на проучване и такива суперкомпютри се употребяват за моделиране на свързани с заболяването протеини. Такива протеини се движат от самото начало, връзките варират, образуват се огромен брой форми и размери, които би трябвало да бъдат изследвани, с цел да се създадат антитела, които биха се борили с вируса по-бързо.

Интересното е, че силата на плана бързо нараства откакто стартира да се употребява и за проучване на коронавируса. На 23 март общата процесорна мощ на [email protected] беше 470 petaFLOPS, което е повече от седемте най-мощни суперкомпютри в света взети дружно. На 13 април поцесорната мощност набъбна до 2,4 exaFLOPS, което е повече от комбинираната мощ на най-мощните 500 суперкомпютри в света сега. Така [email protected] е 15 пъти по-бърз от най-бързия суперкомпютър сега. Скокът от към 2000 petaFLOPS за интервал от няколко седмици е в действителност впечатляващ, изключително като се има поради ежедневния хардуер, който потребителите дават.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР