Въпреки че потреблението на тютюн в световен мащаб намалява, тенденциите

...
Въпреки че потреблението на тютюн в световен мащаб намалява, тенденциите
Коментари Харесай

Пушенето сред жените в Европа е над два пъти по-високо от средното за света

Въпреки че потреблението на тютюн в международен мащаб понижава, трендовете сочат, че задачата за 30-процентно съкращаване няма да бъде реализирана до 2025 година, както беше планувано в началото.

Според годишния отчет на Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето в международен мащаб понижава, макар напъните на промишлеността да заплаши напредъка, преследвайки огромните облаги.

Понастоящем в света има 1,25 милиарда пушачи - това е с 19 милиона по-малко, в сравнение с преди две години, отбелязва Euronews.

От 2000 година насам, след провеждането на всеобщи акции и основаването на начинания за битка с тютюнопушенето, СЗО записва непрекъснат спад в броя на пушачите в 21-ви век.

През 2022 година тя установяви, че един от петима възрастни пуши, спрямо един от трима през 2000 година

Европейският район е " малко проблематичен “

В отчета се акцентира, че 150 страни сполучливо понижават използването на тютюн.

Бразилия и Нидерландия означават триумфи, откакто са приложили ограничения за надзор на тютюнопушенето. Южноамериканската страна е постигнала релативно понижение от 35% от 2010 година насам, а Нидерландия е на път да доближи задачата от 30%.

За да продължат в вярната посока, СЗО приканва страните да не стопират да вкарват политики за надзор на тютюна и да се борят против намесата на печелившата промишленост.

Въпреки това, съгласно доктор Рюдигер Креч, шеф на отдел " Промоция на здравето " в организацията, европейският район се отхвърля постепенно от тютюна.

Процентът на приложимост измежду дамите в континента е повече от два пъти по-висок от междинния за света и понижава доста по-бавно, в сравнение с във всички останали зони.

" Регионът е малко проблематичен, изключително при дамите в някои страни, се следи нарастване или към момента доста огромно количество пушачи ", споделя Креч.

Понастоящем Югоизточният азиатски район на СЗО е с най-голям % от популацията, употребяващо тютюн - 26,5%, а Европа не изостава доста - 25,3%.

Прогнозите са, че до 2030 година европейският район ще има най-високите равнища на тютюнопушене в международен мащаб с разпространяване от малко над 23%.

Електронни цигари и деца: рискова композиция

Въпреки позитивните признаци в трендовете за потреблението на тютюн при възрастните, СЗО бие паника за децата.

Независимо че в отчета за 2024 година се отбелязва спад на пушенето, в него се акцентира, че има тревожни количества на приложимост на електронни цигари от малолетни. Според оценките в документа минимум 37 милиона деца на възраст 13-15 години понастоящем използват някаква форма на тютюн.

През последните три години в Обединеното кралство се следи 150-процентно нарастване на използването на електронни цигари от младежи.

Тъй като множеството електронни цигари и вейпове се купуват посредством интернет, СЗО предлага да се вземат ограничения, тези устройства да не бъдат налични за децата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР