Въпреки че ползите от менторските програми са добре познати -

...
Въпреки че ползите от менторските програми са добре познати -
Коментари Харесай

Как да възкресим менторската си програма?

Въпреки че изгодите от менторските стратегии са добре познати - нараснала задоволеност от работата, по-голяма възможност за покачване, по-голяма ангажираност – в действителност те варират в необятни граници във връзка с успеваемостта.

Докато някои ментори са грижовни и отзивчиви, други са недостъпни и на процедура безполезни. Повечето се намират някъде по средата – факт, който откривателите дефинират като „ маргинално менторство “. Това значи, че връзките сред учащ и обучаван не са нездравословни за кариерата на втория, само че и с нищо не способстват за неговото личностно развиване или професионална траектория.

За да спестите скъпо време и отчаяние и за двете страни, поучава Fast Company фирмите, концентрирайте се върху тези две лесни решения, с цел да превърнете менторската си стратегия от маргинална в запаметяваща се.

Думата „ наставник “ като знак на статус

Към днешна дата 84% от фирмите в класацията Fortune 500 оповестяват, че имат публични наставнически стратегии. Ако и вие сте стартирали такава, променете метода, по който я представяте, с цел да превърнете думата „ наставник “ в знак на статус, съпроводен от самопризнание и тласъци, поучават от изданието и дават образец:

„ Когато ръководителите на Факултета по медицина към Университета " Джон Хопкинс " осъзнават високия % на отпадане на младши преподаватели, изключително на дами, те вземат решение да трансформират метода си към подбора на наставници. Чрез по този начин наречената от учебното заведение стратегия Master Mentor шефове или ръководители предлагат мощни претенденти за ментори, след което комисия по подбора основава група от учащи се за тази роля. Ръководителите търсят благоприятни условия да прикрепят новоназначените чиновници към човек, с който ще се усещат сигурни при потребност от съвет или консултация “.

Преди да бъде назначен наставник, новосъздаденото звено на Медицинския факултет се среща постоянно в продължение на шест месеца в границите на семинари, обеди и полемики, с цел да се очертае визията на организацията и методите, по които тя може да бъде реализирана.

Създаване на неофициален поток от познания

Често най-простият метод е най-хубавият. Ако формалната менторска стратегия не е практична за вашата организация, улеснете естествените благоприятни условия за продан на познания в границите на корпоративната просвета, поучават от Fast Company и прибавят:

„ Това понижава тежестта на планирането на срещите с управлението и прави менторството по-достъпно и по-малко досадно. Не сте сигурни от кое място да започнете? Разгледайте процеса на наемане на чиновници. Когато интервюира претенденти за работа, шведската софтуерна консултантска компания Tretton37 търси любознание, полза и дарба за преподаване тъкмо толкоз, колкото и техническата подготовка за всяка позиция. Внимателното наемане на чиновници, които резонират с визията на компанията, я доставят с естествени ментори, които са подготвени да оказват помощ на другите “.

Взаимоотношения сред ментори и учащи се се трансформират в неофициален, непрестанен поток от познания на всички равнища в организацията - без значение от позицията или стажа. Понякога това става под формата на структурирани срещи или семинари, само че постоянно това е просто диалог в някоя информационна платформа или среща за обяд, където чиновниците с избрана подготвеност могат да споделят своя опит.

Това е просвета, при която всеки оказва помощ на всеки да прави работата си по-добре. Ако чиновниците не са въодушевени, може би е време да преразгледате своите заявления за задача и визия, с цел да се уверите, че и двете подчертават върху растежа и напредъка.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР