Въпреки че няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за

...
Въпреки че няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за
Коментари Харесай

Туроператорите с огромни задължения към клиентите

Въпреки че няма съответни данни, както и изчерпателен разбор за това по какъв начин ще се развива туристическият отрасъл у нас, по груба сметка българските туроператори се нуждаят от към 150 милиона лв., с цел да върнат парите на клиентите поради неосъществените пътувания по време на Коронавирус рецесията. Това заяви пред Българска национална телевизия Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

Динева изясни утвърдената от Европейската комисия българска скица за държавна помощ в размер на 51 млн. лв. за туроператори и туристически сътрудници. Схемата е утвърдена според краткотрайната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безплатни средства.

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата " Конкурентоспособност ". Според Свидна Динева доста от туроператорите към момента не са получили пари по първата мярка за подкрепяне, за която са кандидатствали още през май. По думите ѝ мярката 60:40 за туризма въобще не работи.

Развитието на процеса по втора мярка също не е доста ясно, сподели Динева, защото се оказало, че Министерството на туризма не разполага с нужните средства.

От до момента получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е допустимо, само че огромна част от парите са в самолетните компании, които също са наранени тежко от рецесията.

Динева изясни, че ваучерната поддръжка, на която се разпореждаха очаквания, също не проработила, защото доста от клиентите са поискали връщане на парите им.

Що се отнася до вероятностите, към момента няма задълбочени разбори за развиването на туризма в околните години у нас, само че по прогнози на Европейската комисия този отрасъл в Евросъюза ще се възвърне не по-рано от 2024 година, добави Динева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР