Въпреки, че навсякъде по екстериора виждаме емблеми на Hyundai, то

...
Въпреки, че навсякъде по екстериора виждаме емблеми на Hyundai, то
Коментари Харесай

Ioniq 5 дебютира като първия самостоятелен модел на марката

Въпреки, че на всички места по екстериора виждаме емблеми на Hyundai, то Ioniq публично се отдели като независима марка с дебюта на първия си електромобил. Ioniq 5 е дребен кросоувър с забавен дизайн и редица технологии.



Макар много да ни наподобява на елементарен хечбек, то от Ioniq слагат първият си модел в кросоувър сегмента. Дължината му е 4.63м, а междуосието е тъкмо 3м. Височината от земята до тавана е равна на 1.6м, а ширината доближава 1.89м.



Както може да видите и от фотосите дизайна е много друг от множеството коли на пътя. Линиите са остри, а детайли като арките на калниците са с забавен дизайн, характерен повече за концептуален модел. Прибиращи се дръжки, фарове и стопове с забавна форма, както и опционалните камери вместо огледала ще отличават още повече Ioniq от другите коли на пътя.



Голямото междуосие разрешава много място в интериора, а равния под оставя място за краката, както в предната, по този начин и в задната част. Централната подпора може да се мести дружно със седалките, което на процедура обезпечава свободно придвижване сред двете предни седалки.



Впечатление вършат двата 12-инчови екрана, сходни на тези при Mercedes, които са инсталирани пред лидера и в междинната част на таблото, а комутатор на скоростите, инсталиран на кормилната колона също припомня на немската марка.



Ioniq 5 разполага с багажник с величина от 1600 литра при спуснати седалки и 531 литра, в случай че те са в обикновено състояние. Липсата на мотор с вътрешно горене разрешава и място за багаж в предната част, което при версията със задно задвижване е 57 литра, а при тази с 4х4 е 24 литра.



Батериите са с величина от 58 кВч. или 72.6 кВч. и разрешават бързо зареждане, с помощта на 800 V архитектура, сходна на тази при Porsche Taycan. Това значи, че тя може да бъде заредена от 10 до 80 % за 18 минути, при потреблението на 350 кВ. зарядно, а 5 минути зареждане ще бъдат задоволителни за пробег от 100км. При разновидността със задно и по-голямата батерия, оптималния пробег на Ioniq 5 е 480 км.



Ако изберете по-малката батерия, то може да я комбинирате с мотор, задвижващ задните гуми, който предлага 168 конски сили и 350 нютон метра, задоволителни за ускоряване от 0 до 100км/ч. за 8.5 секунди. Възможно е и задвижване на четирите колела със задно ситуиран мотор със 161 конски сили и 350 нютона и предно ситуиран със 71 конски сили и 255 нютона, които дават сумарна оптималната мощ от 232 конски сили и 605 нютон метра. При този вид, ускорението до 100км/ч. е 6.1 секунди.



Спирайки се на по-голямата батерия и вид за задно, мощността е 215 коня и 350 нютона, които са задоволителни за ускоряване от 0 до 100 за 7.4 секунди. При разновидността за задвижване на четирите колела, задните колела получават мотор с 208 коня и 350 нютона, а предните подобен с 94 коня и 255 нютона за сумарна мощ от 302 коня и 605 нютона. Ускорението в най-силната настройка бележи 5.2 секунди до 100км/ч.



Още една забавна функционалност на Ioniq 5 е че той може да бъде употребен като генератор. Електромобилът обезпечава 3.6 кВ от извод под седалката, а подобен във външната част на купето обезпечава ток, даже когато колата е изключена.



Моделът ще се предлага публично на пазара по-късно тази година, а в идващите месеци чакаме премиерата на най-малко още два модела Ioniq, по-голямо SUV и първокласен седан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР