Въпреки че инфлацията расте и не спира да увеличава стойността

...
Въпреки че инфлацията расте и не спира да увеличава стойността
Коментари Харесай

Какво се случва с потребителските кредити? Ето и офертите на големите банки

Въпреки че инфлацията пораства и не стопира да усилва цената на стоките, лихвените проценти по заемите не престават да падат.

През миналата година обект на интерес от страна на медиите беше положението на жилищното кредитиране и като че ли на по-заден проект оставаше потребителското кредитиране, ползата към което обаче пораства с не по-малки темпове.

Според лихвената статистика на Българска народна банка през януари 2022 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се намалява с 0.19 прочие п. до 8.35%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми – с 0.22 прочие п. до 8.82%.

Като размер отпуснатите потребителски заеми в банковата система към края на януари тази година доближават до 13.3 милиарда лева, а година по-рано са били 11.95 милиарда лева Данните на централната банка обаче надали дават цялостна и изчерпателна картина на сегмента, тъй като в него се включват и сдруженията за по този начин наречени бързи заеми и разнообразни онлайн платформи, за които няма налична точна статистика.

Среден годишен лихвен % по новоотпуснати заеми за бранш семейства в лв.



Източник: Българска народна банка

Според статистика на Българска народна банка към края на 2021 година топ 5 банките по величина на общата сума отпуснати потребителски заеми са Банка ДСК с 5.7 милиарда лева, Юробанк и Еф Джи (по-позната на пазара като Пощенска банка) с 1.6 милиарда лева, ОББ с 1.4 милиарда лева, Райфайзенбанк с 1.3 милиарда лева и Първа капиталова банка (позната измежду потребителите и като Fibank) с 1.2 милиарда лева

В тях се концентрират 80% от всички отпуснати в банковата система потребителски заеми. Тук прави усещане неналичието на Уникредит Булбанк като банката с максимален размер активи. При нея потребителското кредитиране е изведено в настрана сдружение Уникредит кънсюмър файненсинг.

След като се запознахме небрежно с общата картина на пазара на потребителски заеми, в този момент дано разгледаме какви са офертите на топ 5 банките, които към този момент споменахме.

Портфейлът на Банка ДСК сформира малко над 40% от всички отпуснати заеми в системата. Този висок дял се дължи освен на желанието на клиентите, само че и на поглъщането на Експресбанк преди 2 години и обединяването на портфейлите на двете банки.

Лихвеният %, при който може да бъде получен потребителски заем от Банка ДСК, стартира от 4.77%, като все още банката има дейна промоция до 30.04.2022 година, в това число. Лихвеният % е привързан с размера на заема - 4.77% при размер на заема от 40 000 лева, 4.88% при размер на заема от 30 000 лева и 4.99% при размер на заема от 20 000 лева

Максималната сума, която би могла да ви отпусне банката, е 80 хиляди лева Кандидатът за потребителски заем би трябвало да има чист приход над 1200 лева

На последващо място е Юробанк, или Пощенска банка, при която лихвеният % стартира от 4.55% и може да варира до 9%, според от това дали работната заплата на претендента се превежда в банката или не и рисковия му профил. Тук оптималният размер е малко по-малък - до 80 хиляди лева, а оптималният период до 10 година Потребителите могат да се възползват от атрактивните условия до 31.03.2022 година

При ОББ параметрите на потребителския заем, предлаган от банката, са близки до тези на Пощенска банка, като обаче лихвеният % е изменчив и стартира от 4.69%. Клиентите имат опция и да получат заема с закрепена рента за целия интервал, която обаче стартира от 5.25%.

Таксата по сметката, обслужваща заема, пък варира сред 2.5 лева и 4.5 лева на месец. Имайки поради идните промени в таксите и комисионите на множеството банки, този разход за клиентите може и да се усили.

Райфайзенбанк е четвърта по размер отпуснати потребителски заеми. През последните години банката беше извънредно дейна в сегмента. Максималният размер на заема е 70 хиляди лева, а годишната рента е закрепена на 3.95%, само че единствено за първата година, като по-късно той се усилва на 4.8% и става изменчив.

Друг необикновен миг е, че минималната сума по заема е в размер на 22 хиляди лева, само че оптималната такава зависи от самостоятелния профил на клиента. По-рано през годината беше обявено нейното придобиване и идно обединяване с ОББ. След приключването на този развой се чака, че параметрите на новоотопусканите заеми ще се приравнят с тези на ОББ.
На пето място по мярка на кредитния си портфейл с потребителски заеми се подрежда Fibank. За последната година тя е измежду водещите в сегмента банки, като е отпуснала заеми с общ размер над 109 млн. лева през интервала септември 2020 година – септември 2021 година

Според информацията, която откриваме в уеб страницата, банката има дейна промоционална оферта до 19.04.2022 година, която включва годишна рента от 4.1%, все още от прегледаните предложения на топ 5 банките тази е най-ниска. Максималният размер, който може да получи кредитоискателят, е до 80 хиляди лева Кредитът се отпуска без гарант и може да бъде за период от 10 година Потребителят ще си спести и една такса, в случай че кандидатства онлайн.

При Уникредит Булбанк, която, както беше маркирано, е най-голямата по активи банка в страната, потребителите също могат да открият промоционални условия, дейни до края на месец март тази година. Годишният лихвен % е плаващ и стартира от 4.56%, само че може да бъде деен единствено за суми над 20 хиляди лева

Банката също по този начин предлага и опция за закрепен лихвен % за целия интервал на заема, само че неговата стойност е по-висока. Максималният размер е до 75 хиляди лева

Тегленето на потребителски заем е значима стъпка и за това е от огромно значение да се подбере най-правилната и точна оферта, която се предлага на пазара. Потребителският заем е основан за покриването на избрани потребности, нормално за непредвидена потребност от средства за ремонт, погасяване на други отговорности и прочие. Всеки самичък дефинира задачата, за която са му нужни средствата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР