Въпреки че европейските страни стават все по-зависими от дървесната биомаса

...
Въпреки че европейските страни стават все по-зависими от дървесната биомаса
Коментари Харесай

Устойчиво или фалшиво решение за климата – пътят на дървесните пелети

Въпреки че европейските страни стават все по-зависими от дървесната биомаса за произвеждане на сила, Европейски Съюз забрани вноса на дървесни пелети от Русия през юли, като част от петия кръг стопански наказания, поради войната в Украйна.

От този остатък се възползва Южна Корея, която е в развой на ускорение на своя енергиен преход от изгаряне на въглища към дървесни пелети, написа Mongabay.

От края на юли 2022 година Южна Корея е изключителната дестинация за пелети, създадени в Русия, утроявайки вноса си единствено през ноември до 65 000 тона, сочи декемврийският отчет на LesProm – европейски холдинг за дърводобив и конгломерат за дървени артикули. До ноември предходната година азиатската страна е платила 69 млн. $ на Русия за 377 000 тона дървесни пелети - двойно повече от вноса през 2021 година

Търговията провокира гнева на природозащитници от Азия, Европа и Съединените щати. Руският импорт в този момент съставлява 15% от общите доставки на дървесни пелети в Южна Корея, която също така подценява узаконяването на трети страни, което би подсигурило, че вносът не заплашва горите и биоразнообразие в Русия.

„ Правителството се възползва от пазарните условия и не прави нищо повече от инспекция на документите на пристанището. Срамуваме се, че управляващите позволяват търговията с артикули, свързани както с филантропична, по този начин и с климатична рецесия. В последна сметка предпочитането на биомасата пред слънцето и вятъра – даже субсидирането на компании за биомаса и техните пелети – единствено задълбочава проблемите с човешките права и околната среда ”, съобщи Hansae Song от неправителствена организация Solutions for Our Climate.

Обединеното кралство, Европейски Съюз, Япония и Южна Корея не престават да пренасочват производството на сила от въглища към дървесни пелети въз основа на научно оспорвани политики, които дефинират дървесината като възобновим енергиен източник, наедно с вятъра и слънцето с нулеви въглеродни излъчвания. По този метод дървесната биомаса получава милиарди държавни дотации годишно.

Редица изследвания потвърдиха, че макар удобните за климата изказвания за резистентност дървесните пелети са с по-малко енергийна компактност от въглищата и по тази причина създават повече излъчвания на парникови газове, с цел да генерират същото количество сила. Изсичането на гори за пелети ескалира по целия свят и доста понижава тяхната успеваемост като уловители на въглерод (carbon sink).

„ Нарастващото търсене на дървесни пелети в Южна Корея към този момент унищожава горите и вреди на общностите тук, в южната част на Съединени американски щати. Докато целият свят бойкотира съветския артикул, Южна Корея усилва вноса си – всичко това в името на подправено решение за справяне с изменението на климата “, счита Рита Фрост от Dogwood Alliance – екологична организация от Северна Каролина.

Европейски Съюз наподобява съумява да компенсира недостига с повишен импорт от Съединени американски щати и Източна Европа. Но някои изследвания настояват, че вносът от Русия продължава през страни като Турция, Казахстан и Киргизстан.

Mondel, европейска енергийна индустриална група, заяви, че възбраната за съветските пелети в целия Европейски Съюз съответства със седемкратно нарастване на вноса в Европейски Съюз от Турция, който набъбна от 2200 тона месечно предходната пролет до 16 000 тона през септември. Руският месечен импорт в Европейски Съюз публично спадна от 153 000 тона преди възбраната през юли до нула до септември.

Разследващи публицисти от самостоятелната европейска новинарска организация Blitz оповестиха в края на декември, че са разкрили следи за тонове доставки от Казахстан и Киргизстан за Германия, Дания, Латвия, Литва и Полша. А както е известно тези някогашни съветски републики на практика нямат горска индустрия.

За Русия приходите от продажбата на дървесни пелети са обилни: 3,1 милиарда евро от Европейски Съюз през 2021 година и 1,4 милиарда евро през 2022 година преди възбраната.

Анализите сочат, че Москва към момента генерира големи доходи от износа на дървесни пелети за Южна Корея и за страните от Европейски Съюз през снабдители от някогашните азиатски републики.

Организацията за отбрана горите Fenna Swart към неправителствения комитет за чист въздух в Нидерландия следи пристанищата в Рига и в Ротердам, с цел да откри произхода на доставките. Само един източник е прочут – американската Enviva, най-големият международен производител на дървесни пелети в промишлен мащаб. Компанията наскоро разгласи, че прави всичко по силите си да се компенсира неразрешения съветски импорт и по този начин да отговори на възходящото търсене в Европейски Съюз.

През октомври американските количества за Европейски Съюз се усилиха с 90% по отношение на миналата година, множеството от които идват от Enviva. Главният изпълнителен шеф на компанията Томас Мет неотдавна разгласи 10-годишен контракт с неназован европейски клиент за започване на доставка на 800 000 метрични тона дървесни пелети годишно до 2027 година - като компанията залага на дълготрайно бъдеще за биоенергията, макар възходящата социална опозиция и новата политика на Европейски Съюз за ограничение на добива на дървесни пелети, изгарянето и дотациите.

„ Доставките по този нов контракт се чака да стартират след към четири години “, сподели Мет в изказване, „ което акцентира какъв брой съществени са нашите европейски контрагенти в поддръжката на възобновимите енергийни източници от сигурни, устойчиви и надеждни източници. “

Защитникът на горите Пег Пут от неправителствената организация Environmental Paper Network в Австралия, където дървесните пелети към този момент не се смятат за възобновим енергиен източник, има надалеч по-различно мнение.

„ Индустрията [за горска биомаса] не сподели никаква податливост или дарба да се занимава с възходящи проблеми, защото световното търсене ескалира и от ден на ден страни одобряват това подправено решение за климата. Тези проблеми – в допълнение към големите, незабавни въглеродни излъчвания и унищожаването на биоразнообразието от дърводобив – са значими аргументи да избягвате изгарянето на горска дървесина и да изберете същински възобновими енергийни източници с ниски излъчвания като слънчева и вятърна сила “, акцентира екологът пред изданието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР