Въпреки че банките повишиха не една и две такси по

...
Въпреки че банките повишиха не една и две такси по
Коментари Харесай

Парадокс: Банките качват таксите, но печелят по-малко от тях

Въпреки че банките покачиха не една и две такси по услугите си през 2020 година, те действително са спечелили по-малко по това перо предходната година, излиза наяве от статистиката на Българската национална банка за бранша, представена в на Асоциацията на банките в България.

Секторът регистрира спад с 6.1% на чистия приход от такси и комисиони през 2020 година на годишна база на фона на растеж от 3.8% през 2019 година Така, банките нето регистрират приход от 1.04 милиарда лева от такси и комисиони при 1.1 милиарда лева преди година. Оказва се, че това перо образува към 1/4 от чистия действен приход на банковата система.

В същото време неведнъж банките подвигаха най-различни такси през 2020 година В края на 2019 година и началото на 2020 година да вземем за пример имаше по-сериона вълна на повишаване на таксите за вътрешните преводи, тъй като от 15 декември 2019 година влезе в действие еврорегламент, който задължи банките да смъкват цената на трансграничните преводи в евро до равнището на вътрешните преводи в левове. Това обаче докара до повишаване на вътрешните преводи в левове. Макар и по-слабо, през годината имаше и покачвания на такси за обслужването на сметки, за изтегляне от банкомат, а също и по някои услуги от мобилното и онлайн банкирането, които по принцип са много по-евтини.

Основният приход на банките е от лихви. По това перо също се регистрира спад през 2020 година - с 3.5% на годишна база. На фона на по-слабата кредитна интензивност в пандемията чистият приход от лихви е паднал до 2.65 милиарда лева спрямо 2.75 милиарда лева година по-рано.

Прави усещане, че казусът се дължи не толкоз на понижения доход от лихви, който понижен с едвам 1%, колкото на внезапно повишените разноски на банките за лихви – с 353 млн. лева или 23.4%. Това се дължи на резултата на негативните лихви, които българските банки заплащат по част от вложенията и запасите си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР