Въпреки че българските банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания,

...
Въпреки че българските банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания,
Коментари Харесай

Експерти: Българските банки се бавят с въвеждането на технологии за мобилни разплащания


Въпреки че българските банки поглеждат към технологиите за мобилни разплащания, към момента в страната ни няма ясно изразен водач или преобладаваща платформа. И макар, че в България всички фактори за въвеждане на мобилните разплащания са налице, към момента няма отличаваща се платформа или услуга, което слага локалните банките в риск от нахлуване на световните софтуерни колоси или новаторски стартъпи. Според резултати от скорошно изследване измежду българските банкови мениджъри, една трета от тях считат, че сегашните им организации не биха устояли на конкуренцията на колоси като Гугъл, Фейсбук или Amazon.

Тези и други сериозни фактори за развиването на банкирането и потребителите на финансови услуги в България бяха разисквани на полемика в София през днешния ден. Пред представители на българските банки, финтек експерти, представители на софтуерни компании и банкери, измежду които Даниел Дьодерлайн, CEO и създател на Auka, Васил Димитров, шеф електронно банкиране и цифрова промяна в ДСК, Борис Петров, основен инспектор на D Commerce Bank и Филип Мутафис, ръководещ съучастник в Paysera България, разискаха бъдещето на банкирането и цифровите разплащания в България.

Според Даниел Дьодерлайн, CEO и създател на Auka, европейска финтек компания, отбелязва: „ Лесно е да кажем „ нашата страна е друга “, само че в същността си потребностите на хората са учудващо близки – те биха желали да заплащат или да им бъде заплатено с лекост. Те биха желали да не губят време и да имат по-голям надзор над своите и на фамилията си финанси. А бизнес организациите желаят да продават повече и да заплащат по-малки такси. Инфраструктурата за идващото потомство платежни услуги се развива експоненциално наред с навлизането на интернет достъп и мобилни технологии. Похвално е, че в България централната банка и Асоциация на банките изследват разновидности за хармонизиране на предлаганите услуги измежду банковия бранш. Но към момента в България няма изявен водач и всяка банка или телеком може да са идващите спечелили, в случай че реагират бързо с вярната технология и проект за нахлуване на пазара. “

“Критичният фактор, съгласно мен, е инфраструктурата. Традиционно, тя е построена и следена от картовите компании и дребният и междинен бизнес към момента не е податлив да поеме разноските за нея. Потребители в България са задоволително отворени към новите технологии и мобилните разплащания, само че новите технологии би трябвало да бъдат признати и от търговците. Другия значителен въпрос за решение е към момента огромната част от кешовата стопанска система в България. Дори един търговец като притежател на кафене да приема цифрови заплащания, той отново би трябвало да се разплаща с доставчиците си в брой. Следователно, фокусът дано да бъде върху образоването на търговците “, отбелязва Васил Димитров от Банка ДСК.

„ В банките постоянно сме били следвалите водачите. Традиционно, банките навлизат във към този момент одобрени пазари. Това е културен въпрос за решение пред банките, когато би трябвало да вкарваме новите технологии за мобилни разплащания “, добавя Борис Петров, Търговска банка Д.

Даниел Дьодерлайн заключва: „ Кешовата стопанска система носи огромни загуби за хората, бизнеса и обществото като цяло. Парите в кеш могат да бъдат изгубени, откраднати, способстват за сива стопанска система и престъпна активност. Докато с цифровите разплащания имате по-висока сигурност и надзор за финансите си в видяно на макро равнище, цифровите финанси биха довели до по- ниски налози като резултат от по-ниските равнища на сива стопанска система. Затова и цялото общество има изключителна изгода от въвеждането на цифровата стопанска система и в частност, цифрово банкиране и мобилни разплащания “.

Половината от българските банкови експерти в изследване считат, че банкирането ще премине през фундаментална смяна през идващите пет години и доста от тях имат вяра, че софтуерните колоси от ден на ден ще одобряват роля на банки като 36% от банковите експерти възнамеряват да построяват качества в цифровото банкиране през идната година.

Според изследването, българските банкери дефинират технологиите за мобилни разплащания като всичко, което обгръща потребление на мобилни устройства за разплащане или потребление на цифрови портфейли, без значение от устройството.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР