Въпреки безпрецедентния си възход на последния евровот, Зелените бяха пренебрегнати

...
Въпреки безпрецедентния си възход на последния евровот, Зелените бяха пренебрегнати
Коментари Харесай

Зелената вълна на евроизборите не стигна до висшите постове в ЕС*

Въпреки невиждания си напредък на последния евровот, Зелените бяха подценени в избора за ръководител на Европейския парламент, а и за всички останали високи позиции в Европейски Съюз.

Зелените се възползваха от възходящите публични опасения от световните климатични опасности и завоюваха 74 места в Екологичен потенциал вместо досегашните 52 - най-хубавото им показване до момента. Обаче в следствие от договорка сред 28-те европейски водачи на среща на върха по-рано тази седмица всички висши постове бяха дадени на други партии, в това число председателският пост на Екологичен потенциал - на социалистите.

Тази подмолна договорка след дни на пазарлък е гротеска, тя не задоволява никого, с изключение на партиите в битката им за власт, сподели Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените в Екологичен потенциал, след неколкодневните препирни сред европейските водачи за претендентите за най-големите постове.

" След толкоз висока изборна интензивност на евроизборите и действителен мандат за смяна, европейските жители не заслужават това ", съобщи тя.

Сега Зелените - четвъртата по величина политическа група в Екологичен потенциал, се концентрират върху въздействието над политиката за въглеродните излъчвания и за върховенството на закона, вместо откритата борба за управителни постове.

Те обаче се надяваха най-малко да завоюват председателството на Екологичен потенциал за половин мандат. Келер се кандидатира, само че се класира трета след италианския социалист Давид-Мария Сасоли, който ще бъде ръководител през първите две и половина години, а десноцентристите ще имат втората половина от петгодишния мандат.

Зелените бяха слаби претенденти за който и да било от останалите четири висши постове, само че към момента биха могли да завоюват позиции в Европейската комисия, а и получиха два от 14-те заместник-председателски поста в Екологичен потенциал. Те се надяват, че комисарският пост с сектор климат и екология ще бъде нараснал в сан заместник-председател на Европейска комисия и ще го заеме техен човек, съобщи за Ройтерс източник от Екологичен потенциал, въпреки че други считат това за малко евентуално.

Зелените упорстват за по-бързи съкращения на въглеродните излъчвания, както и за промени в области като търговията, данъчната политика и върховенството на закона. Но персонални ползи в енергетиката, земеделието, автомобилостроенето и други браншове значат, че ще би трябвало да се борят, с цел да трансфорат климатичния активизъм в съответни промени в политиката. Подкрепата за тях набъбна дружно с покачвания юношески активизъм, най-много самодейността на шведската ученичка Грета Тунберг. Зелените са най-силни в Германия, Франция и Англия, само че имат лимитирана поддръжка в някогашните страни от руския блок и в Южна Европа, където опасенията поради имиграцията и стопанската система засенчват страха от климатичните промени.

Дафне Псаледакис от Ройтерс / Българска телеграфна агенция

*Заглавието е на редакцията на " Мениджър Нюз "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР