Външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново е

...
Външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново е
Коментари Харесай

Новина! Запорожката АЕЦ е включена към мрежата

Външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) още веднъж е било възобновено. Това заяви генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, цитирайки информация, получена от екип от специалисти, присъстващи в завода.

Двата външни електропровода са били ремонтирани и повторното свързване е почнало в петък следобяд.

Около 22:00 часа е било възобновено електрозахранването на всичките шест блока на ЗАЕЦ, а осемте работещи спешни дизел-генератора са изключени и сложени в режим на подготвеност.

Няма смяна в експлоатационното положение на всички блокове.

" Повторните спирания на електрозахранването прекомерно ясно показват извънредно сериозната обстановка на нуклеарна сигурност и сигурност, пред която е изправена тази огромна атомна електроцентрала. Досега личният състав постоянно е успявал да поддържа безвредната работа на шестте блока. Но не може да продължава по този начин. Многократно съм призовавал за незабавно основаване на зона за нуклеарна сигурност и сигурност към Запорожката атомна електроцентрала, с цел да се предотврати нуклеарна повреда. Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало прекомерно късно ", съобщи Гроси.

През последните седмици генералният шеф Гроси се включи в диалози на високо равнище както с Украйна, по този начин и с Русия, целящи да реализират единодушие и използване на такава зона към ЯЕЦ допустимо най-скоро, се споделя още в изказването на МААЕ.

Припомняме, че преди два дни Ядрената електроцентрала " Запорожие " още веднъж бе изключена от от електропреносната мрежа след съветски обстрел. Според украинският оператор " Енергоатом " останалите електропроводи за високо напрежение линиите са били наранени и развалени от съветски обстрел.

Електроцентралата се захранваше единствено от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са задоволителни за 15 дни.

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на съветската инвазия в Украйна е окупирана от съветски войски, само че се експлоатира от украински служащи.

До този миг площадката на електроцентралата е била неведнъж удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се упрекват за това.

През септември нуклеарната централа бе посетена и от чиновници на МААЕ, обезпокоени от обстановката по сигурност. Тогава започнаха и договаряния с посредничеството на шефа на интернационалната организация Рафаел Гроси за основаване на зона за сигурност към централата. В последните седмици няма информация за техния ход, откакто Гроси заяви за дребни сполучливи стъпки.

В момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който ревизира два обекта във връзка изказванията на Русия за основаване и вероятно потребление на " мръсна бомба ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР