Външният министър на Турция каза във вторник, че неуспехът на

...
Външният министър на Турция каза във вторник, че неуспехът на
Коментари Харесай

Турция: Изгарянето на Корана в Швеция повдига въпроси за членство на НАТО

Външният министър на Турция сподели във вторник, че неуспехът на шведските управляващи да предотвратят митинги за изгаряне на Корана в страната поражда опасения за сигурността и въпроси по отношение на пълномощията на Швеция за вероятно участие в НАТО, пишат АП и ВоА.

Но Хакан Фидан сподели, че Турция въпреки всичко ще утвърди участието на Швеция във военния съюз, в случай че Стокхолм " напише домашното си " и продължи с напъните за справяне с опасенията на Турция.

" Фактът, че шведската система за сигурност не е в положение да предотврати провокации и показва облик на страна, която носи проблеми на НАТО — вместо повече сила — ни кара да мислим от позиция на стратегическите аспекти и аспектите на сигурността ", сподели Фидан на взаимна конференция с йорданския си сътрудник.

" Когато става въпрос за участието на Швеция в НАТО, дали то ще се трансформира в задължение или изгода, стана по-отворено за спор ", сподели той.
 Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана
Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана

Той даде обещание остра реакция от страна на Турция

Швеция и Финландия се отхвърлиха от дългия си десетилетия неутралитет и аплайваха за присъединение към НАТО предходната година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция отсрочва утвърждението на участието на Швеция в алианса, обвинявайки страната, че е прекомерно мека към групи, които Анкара счита за опасност за нейната сигурност, в това число кюрдски бойци и членове на мрежа, която Анкара упреква за несполучливия прелом през 2016 година

Анкара беше ядосана и от поредност от демонстрации в Швеция на поддръжници на неразрешената Кюрдска работническа партия ( ПКК) , както и от митинги за изгаряне на Корана , в това число този, който се организира предходната седмица и беше наказан от мюсюлманските страни.

ПКК води 38-годишен протест против Турция , който остави десетки хиляди жертви. Обявена е за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз.

НАТО желае да притегли Швеция към времето, когато водачите на алианса се срещнат в Литва на 11 до 12 юли, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика среща на висши чиновници от Турция, Швеция и Финландия за 6 юли , с цел да се опита да преодолее турските възражения против участието на Швеция.
 Масов митинг в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм
Масов митинг в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Протестиращите желаят разкъсване на връзките с Швеция



НАТО изисква единомислещото утвърждение на всички съществуващи членове за разширение. Турция и Унгария са единствените страни, които към момента не са утвърдили кандидатурата на Швеция.

Швеция промени своето антитерористично законодателство, откакто подаде молба за участие. Фидан, някогашен началник на турското разузнаване, който беше назначен за външен министър предишния месец, твърди, че терористичните групи са съумели да продължат да провеждат демонстрации, да събират пари и да вербуват членове в Швеция.

" Ако Швеция продължи с напъните си и си напише домашното, постоянно има други възможности , тъкмо както беше в тази ситуация с Финландия ", сподели Фидан. Той има поради меморандум, който Швеция и Финландия подписаха с Турция предходната година, според който те се съгласиха да отговорят на опасенията на Анкара.

Финландия съумя да се причисли към алианса по-рано тази година, откакто Турция изрази удовлетворение от напъните да отговори на условията и турският парламент ратифицира участието.
 На 5 юли Джо Байдън беседва с премиера на Швеция
На 5 юли Джо Байдън беседва с премиера на Швеция

Ветото на Турция ще е съществена тематика

Междувременно от предходната седмица пред джамия в центъра на Стокхолм в изявление за вестник Al-Ittihad на Обединените арабски емирства. Шведската полиция позволи събитието да се организира , базирайки се на свободата на словото, откакто съд анулира възбраната за сходно изгаряне на Коран .

" Всяка книга, считана за свещена от нейните създатели, би трябвало да бъде уважавана от почитание към вярващите и свободата на изложение в никакъв случай не би трябвало да се употребява като опрощение за презиране на другите, а допускането на това би трябвало да бъде отхвърлено и наказано ", представен е папата казвайки.

В Швеция върховен свещеник назова случая " нахлуване " против всички вярващи .

" Свободата на словото значи да отстояваш нещата, само че не и да ти е разрешено да го правиш непременно ", сподели Аке Боние, свещеник, който работи като представител на шведския лутерански архиепископ Мартин Модеус, пред шведската телевизия SVT в понеделник.

Йорданският външен министър също прикани за взаимно ценене на религиозните полезности и за попречване на сходни митинги.

Говорител на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида сподели във вторник, че след искане на Пакистан съветът ще разиска " тревожното повишаване " на актовете на религиозна ненавист като оскверняването на Корана .
 Иран бави изпращането на дипломат в Швеция поради палежа на Корана
Иран бави изпращането на дипломат в Швеция поради палежа на Корана

Продължава недоволството в мюсюлманския свят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР