Външните министри на Сърбия и Унгария Никола Селакович и Петер

...
Външните министри на Сърбия и Унгария Никола Селакович и Петер
Коментари Харесай

Сърбия и Унгария подписаха споразумение за граничния контрол

Външните министри на Сърбия и Унгария Никола Селакович и Петер Сиярто подписаха през днешния ден в Суботица Споразумение, с което се урежда граничният надзор в пътния, железопътния и водния превоз, оповестява вестник " Новости ".

Споразумението значително ще способства за понижаване на скупчванията на граничните пунктове, сподели Селакович.

" Това, което ни наведе да подпишем този акт, е сериозният план за създаване на скоростна жп линия сред Белград и Будапеща ", сподели сръбският министър и подсети, че двете страни подписаха по-рано и меморандум за съгласие за продължение на съдействието в региона на енергетиката, който включва складирането на 500 милиона кубични метра газ в Унгария. Това ще даде на Сърбия опция да премине по-леко в интервала от 1 октомври до 1 април през приближаващата се енергийна рецесия, сподели Селакович.

Сиярто на собствен ред означи, че мигрантската рецесия е все по-голяма опасност и че Унгария няма да разреши даже на един незаконен мигрант да влезе на нейна територия. Така че незаконните мигранти въобще не трябва да се пробват да влязат на сръбска територия, тъй като няма да им бъде позволено за продължат пътя си през Унгария, сподели Сиярто, представен от сръбските медии.

Сиярто означи, че незаконната миграция става все по-сериозна опасност вследствие на дефицита на храни в някои елементи на света заради спора в Украйна.

Унгарският министър заяви също, че стокооборотът сред Унгария и Сърбия се е нараснал със 117 % за шест месеца, съобщи Танюг.

" Най-големият план е модернизацията на жп линията Белград - Будапеща. Работата по нея от наша страна ще стартира на 1 август, което значи, че би трябвало да открием нов граничен жп пункт, с цел да осигурим стокооборота ", сподели Сиярто.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР