Вандали поругаха паметник на българските евреи в България, пише днес

...
Вандали поругаха паметник на българските евреи в България, пише днес
Коментари Харесай

Израелски вестник: Вандали поругаха паметник на евреите в България

Вандали поругаха монумент на българските евреи в България, написа през днешния ден вестник " Jerusalem Post ", като се базира на Организацията на евреите в България " Шалом ". Паметникът на благодарността във Видин осъмнал на 20 август с надписи " Аллах ", " Палестина ", " Хамас " и изрисувани знаци на исляма.

Кметът инж. Огнян Ценков назова стореното " възмутително и неприемливо действие " и подреди паметникът да бъде измит. От своя страна, от " Шалом " благодариха.

" Паметникът ще продължи да бъде знак на братството и дълголетната история сред нашите два народа ", написа доктор Александър Оскар от " Шалом ".

Паметникът е подложен от видински евреи през 2003 година в символ на благодарност към градската общност, която не разрешава депортирането на своите сънародници от еврейски генезис по време на Втората международна война. През 1943 година Българската православна черква, някои политици и доста жители съумяха да противостоят на желанията на нацистите и избавят към 50 хиляди български евреи от депортиране. Догодина еврейската общественост в страната ни ще означи 75-ата годишнина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР