Ваксинация стана думата на 2021 година, според Оксфордския речник, как

...
Ваксинация стана думата на 2021 година, според Оксфордския речник, как
Коментари Харесай

Д-р Борис Таблов: Политиците превърнаха темата за Covid-19 в политическа арена



" Ваксинация " стана думата на 2021 година, съгласно Оксфордския речник, по какъв начин да се пояснява тя в подтекста на България? 

Какво провокира рецесиите на доверие, разделянето и омразата в обществото ни, разяснява в „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ доктор Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор в Нойрупин, Германия.

„ България не прави изключение, единствено че тук тази дума няма смисъла, който има за другите страни. За нас, може би по-важната дума е „ антиваксинация “ или „ преценявам “, тъй като прочетохме тематиката с имунизациите по различен метод, спрямо другите народи . Много фактори оказаха въздействие, с цел да имаме това. На първо място – нездрава среда, само че и функционалната ни просветеност очевидно е паднала доста. Твърде елементарно в обществото ни се провират тези, които звучат освен нелогично, а напряко налудничаво, а в това време обществото с лека ръка се отхвърлят научните изказвания. 

Ролята на политиците също е значима – те трансфораха за обществото тематиката Covid-19 в политическа сцена и още от предходната година не смееха даже с половин уста да кажат нещо обвързвано с имунизирането, тъй като знаеха, че ще изгубят гласове. Но най-вече ме разочарова разцеплението на лекарската общественост по тематиката с имунизирането. Това сподели доста ясно какъв брой е неприятно даже междинното равнище на познание и образование на множеството от медиците ни – то е доста под средноевропейското. Освен това в България нямаме здрави съсловни организации, които да показват някакво обединяване и да заемат твърда позиция единни стандарти. Лекарите са огледало на обществото – лутат се в сред тези и антитези. “

Да бъдат ли тествани учениците в България

В Германия подобен спор няма. Моите деца са имунизирани, макар че са дребни, също така се тестват два пъти седмично и изобщо не са травмирани от това. Взеха решението сами, тъй като в учебно заведение са говорили за тази тематика. Освен това се усещат горди, че оказват помощ за справяне с тази рецесия. Това важи и за всеки естествен човек в Германия. Аз също съм имунизиран и също се тествам два пъти седмично, преди да вляза в болничното заведение. Но българите на равнище общество отхвърляме да приемем, че Covid-19 съществува и че той тотално промени метода на действие на обществата. Не разбирам за какво българите не желаят да одобряват, че това са наложени от събитията положения и няма по какъв начин да ги избегнем, а желаят – хем да са отворени учебните заведения, хем всичко да се върне както досега, само че да не се имунизираме и да не ни тестват. Как да стане? Просто сериозните обстановки изискват вдишване на някак ъв риск. Можем нищо да не вършим и да чакаме, само че до момента чакахме, вирусът мутира и още ще мутира, какъв брой още ще чакаме?

Прогноза за България

„ Явно ще вървим по модела на Русия. Сега ще имаме дълго плато с доста болни и висока смъртност. С претрупани лечебни заведения, което ще наруши естественото действие на цялата здравна система. Ако не се имунизират повече хора, за жалост ще има и последващи талази и ще са по-драматични в сравнение с други места в Европа. За да не се случи това, е нужен политически консенсус, който да вземе решение, че Covid-19 ще е от първостепенна значимост в дневния ред на обществото. “
Чуйте целия диалог с доктор Таблов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР