Ваканционният сезон е в разгара си и е времето е

...
Ваканционният сезон е в разгара си и е времето е
Коментари Харесай

Пазим ли Балкана с милионите от Европа, или го съсипваме

Ваканционният сезон е в разгара си и е времето е идеално за завършения - планински туризъм и офроуд. Удоволствието от срещата с природата обаче влиза в преден конфликт с жестоката действителност - съсипването на планините ни, постоянно под благовиден заслон. Въпреки воплите, че нямаме пари за свестни пътища, се оказва, че наливаме милиони за трасета по билото на Балкана и в сърцето на Рила. Дано тази вандалщина, паралелно с тълпите офроуд фанатици, не се окажат убийци на планинското благосъстояние, с което се пъчим.

Автор: Екатерина Георгиева

Живописният маршрут от Беклемето до хижа " Дерменка " е съвършен за неделен туризъм. Вместо презареждане след усилната работна седмица обаче, излетът по билото на Балкана ме натоварва с отчаяние и яд.

Всеки, който е минавал скоро през прохода Троян-Кърнаре, се е питал къде отиват парите, които годишно плащаме за налози, винетки и какви ли не други данъци. Апокалиптичната картина на асфалта, обезопасените с въже от сезал вместо с мантинела сектори, кръпки, дупки, шубраци, пясък. Така наподобява през днешния ден най-краткото трасе сред Южна и Северна България, което от дълго време не е комфортна пътна връзка, а същинско офроуд предизвикателство.

Спираме колата под внушителната 35-метрова Арка на свободата и поемаме нагоре по билото. И тук идва огромната изненада. Пътят до Беклемето може и да наподобява на лунен пейзаж, само че в планината тежката техника работи и усвоява пари.

Посреща ни табела за строителен обект


Край остарялата туристическа пътека към хижата към този момент е прокаран път - най-малко двулентов, насипан с трошенокаменна настилка, квалифициран за асфалтиране и слагане на мантинели.

Шокът е цялостен - билото на планината безусловно е раздрано от тежка техника, а край пътя лежат труповете на изкоренени дървета.



Според табелата машините реализират стратегическата цел на значим план, финансиран от Европа. Според нас задачата на това безумство очевидно е просто някои значими хора да стигнат до хижата на четири колела бързо и без старания.

Автомобили към този момент шпорят по отъпкания път, оставяйки след себе си облаци прахуляк, аромат на изгорели газове. Така ще е тук отсега нататък. А измежду оглушителния звук на мощните мотори на джиповете у мен кънтят натрапчиви въпроси - към Европа ли сме тръгнали в действителност?

Така ли пазим благосъстоянията си?

Така ли ще развиваме туризма си?

Към Рилските езера драпат джипове, точно на Балкана пък се прокарва път - с план, напълно законно, с цел да се трансформира билото в самобитна автомагистрала към следващия увеселителен парк.

Трафикът от коли секва едвам до паркинга край заслона „ Орлово гнездо “, където човек може да поеме глътка чист въздух. Продължаваме напред без издевателството на тежките машини.

Пред хижа „ Дерменка “, която отдалеко патриотарски свети с покрив в цветовете на националния трикольор, ни посреща голяма табела, от която разбираме на какво в действителност сме станали очевидци, придвижвайки се по билото на планината. Всъщност хората и техниката работят по план за „ Възстановяване и запазване на естествени местообитания и типове в Национален парк " Централен Балкан ".

Ето го законовия заслон за съсипването на Балкана.

10-километровата права скоро ще докарва от Беклемето колона коли в сърцето на планината

И ми се коства, че вместо да възвръща и опазва природата, въпросният план по-скоро нанася непреодолими вреди върху екосистемата.

С претекста „ Подобряване на природозащитното положение на типове естествени местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в национални паркове " някой харчи 11 милиона по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ".



Не разбирам на кого му е хрумнало да разпише сходен план. Питаме се провеждано ли е наложителното публично разискване на концепцията. Едно е несъмнено, че в случай че е имало такова, природозащитниците са го проспали или комфортно са споделили своето комфортно и постоянно скъпо зелено " да ". За екоинспекцията въобще не се колебая - тя сигурно е издала позитивна Оценка за влияние върху околната среда или пък още по-удобно е решила, че планът въобще не се нуждае от Оценка на въздействието върху околната среда.

Друг е въпросът по какъв начин въобще ни търпят служителите в Брюксел и кой е одобрил план-сметката, съгласно която

единствено за трасето от Беклемето до х. " Дерменка " ще похарчим над 4 млн. лв.

от парите на европейските данъкоплатци.

Добрата вест е, че най-малко част от останалите пари по плана ще се изразходват за залесяване и защита. За да не се окаже напълно скоро билото на Балкана бунище, заринато с гуми от АТВ, джипове и други обичани средства за помпене на адреналина от следващите български политически ВИП и новобогаташи.

Да съсипеш Балкана е най-глупавата глупава скица, по която да се източват милиони от Европа. Ако ще продължаваме да го вършим, най-малко дано продължим с автомагистралите. Те въпреки всичко правят някаква работа и не нанасят толкоз тежки вреди на злополучната българска природа. Онази, поради която преди 130 години същинският познавач на планините и странник Алеко Константинов възкликна: " Какво, Швейцария ли? ".

Чиновниците дават отговор:

Ще се асфалтира единствено 1 км, ремонтът ще понижи ерозията

Поставянето на осведомителни табели за ремонт на пътя Беклемето-хижа „ Дерменка “ разбуни духовете измежду планинари и природозащитници още преди година.

Днес рецензиите против строителните действия в народен парк „ Централен Балкан “ ескалират. Опасенията са, че природата в предпазената територия по билото на Балкана ще бъде унищожена, а не предпазена, каквато е задачата на плана, чийто първи стадий е на стойност 4 млн. лв..

Дейностите по плана стартираха в средата на юни 2021 година, когато пътят от прохода Беклемето към хижа „ Дерменка “ бе затворен за коли, както „ Марица “ към този момент писа.



Трасето е един от дребното свободни за МПС пътища на територията на Национален парк „ Централен Балкан “. Пътят, построен през 50-те години на предишния век, обслужва хижа „ Дерменка “, работещите в региона и туристи, които посещават известната хижа над резерват " Стенето ".

" Лошото положение на билния път, занемарен с десетилетия, е причина коли и пешеходци да основат дузина различни направления. С ремонта на пътя ще се основат условия придвижването по тези различни трасета да бъде лимитирано, което ще понижи ерозионните процеси и човешкото влияние върху природата ", изясни новият шеф на Национален парк „ Централен Балкан “ Цонка Христова.

Пътят Беклемето-хижа „ Дерменка “ няма да се асфалтира - ще бъде преасфалтирана единствено началната права от 1 километър след Арката на свободата. В останалата част от близо 9 км са планувани заравняване, отводняване и обезопасяване, които ще приключат през 2022 година Еколози чакат за година да завърши естественото възобновяване на терена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР