Важни решения се вземат на тъмно - без обществен дебат.

...
Важни решения се вземат на тъмно - без обществен дебат.
Коментари Харесай

СКАНДАЛЪТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕТО: Хората се питат защо да плащат Гражданска

Важни решения се вземат на мрачно - без публичен спор. Така омбудсманът Мая Манолова разяснява поправките в Кодекса за обезпечаване, които вкарват предел на 20 000 лева обезщетение за околните на умрял в злополука. Те бяха импортирани от шефката на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова сред първо и второ четене на измененията в закона. В неделя министър председателят Бойко Борисов подреди изтеглянето им, до момента в който по тематиката няма публичен консенсус.

„ Големият проблем е, че хората се съмняват, че институциите работят в техен интерес и с цел да ги защитят. Не е обикновено толкоз значими оферти, отнасящи се до права на хората като компенсации на близки на умряли при ПТП, да се вземат решение ей по този начин. Проблемът е неналичието на спор и честното отношение ", разяснява Манолова пред бТВ.

„ Остава усещането, че институциите взимат най-лесното решение - да ударят жителите с теслата. Да, има европейска инструкция, която поставя предел на тези компенсации при застрахователно събитие, само че той е 10 милиона лв.. Може да се търси заслужено решение, а не да се санкционират тези, които към този момент са осъдени със изгубен непосредствен ", сподели още юристката. Тя разясни, че в гражданско дело виновникът за злополуката и гибелта на хора в нея може да бъде наказан да заплати доста по-голямо обезщетение от плануваните 20 000 лева в Кодекса за обезпечаване.

" Хората се питат за какво изобщо да заплащат Гражданска отговорност ", заключи Манолова. Тя посочи, че по същия метод - на мрачно, с проектобюджета за 2018 година се трансформират още 30 закона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР