Въглищните централи в България ще продължат да работят до 2030

...
Въглищните централи в България ще продължат да работят до 2030
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: ТЕЦ Варна гарантира енергийната сигурност на страната

Въглищните централи в България ще продължат да работят до 2030 година с опция за продължение на активността им до 2050 година, заяви енергийният министър Теменужка Петкова за бъдещето на затъналата в задължения Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 ". Според Петкова даже на този декор държавната централа се отказала непринудено от извоювания търг за леден запас. Тя изясни, че на централата е било предоставено да обезпечи количество сила за бита и е нямало по какъв начин по едно и също време с това да обслужва и студения запас. По тази причина той е бил стихотворец от "ТЕЦ Варна ", където мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Пред bTV министърът подчертава, че това е било належащо, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на страната. Теменужка Петкова бе безапелационна, че няма опасност за енергийната сигурност на страната по отношение на "ТЕЦ Варна ". И акцентира, че това е втората по величина топлоелектроцентрала у нас , заема съществено място в електроенергийната система на България и сега е изцяло изрядна.

За продажбата на активите на ЧЕЗ в България енергийният министър сподели, че държавното управление няма отношение на кого ще бъдат продадени активите. Регулаторните органи щели да преценяват дали купувачът на електроразпределителното сдружение е допустим и ще се произнесат по тематиката. Петкова съобщи също по този начин, че договорката се осъществя по чешкото законодателство и няма по какъв начин българското държавно управление да оказва влияние. Затова тя прикани да се спрат спекулациите и да се изчака регулаторните органи да си свършат работата.

Комисията за финансов контрол завърши инспекцията на активността на купувача "Еврохолд ", като към този момент е изпратила съответната информация до ДАНС и прокуратурата. Предстои по покупко-продажбата да се произнесат Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР