„В завидно положение сме. Скоростта на ваксиниране буди завист, казва

...
„В завидно положение сме. Скоростта на ваксиниране буди завист, казва
Коментари Харесай

Тайната на испанския успех: първи сред първите по ваксинации срещу COVID-19

„ В забележително състояние сме. Скоростта на имунизиране буди злоба ", споделя Амос Гарсия Рохас, президент на Испанското сдружение за имунизации AEV, пред испанската телевизия RTVE.

Причината: съгласно здравните управляващи в страната, Испания е страната с максимален % изцяло имунизирани хора в страните от Г-20 – групата на най-богатите и бързоразвиващи се страни в света. 34 милиона души, или 72,5 % от популацията, са получили две дози от имунизациите против ковид. За съпоставяне: в Германия изцяло имунизирани са 61,6 % от популацията. И до момента в който антиваксърите постоянно стачкуват във Федералната република, в Испания сходно нещо не се случва. Според проучване на института CIS от месец май, едвам шест % от испанците се афишират срещу имунизациите.

Причините са културни и публични

Според специалистите, повода за необятната поддръжка към имунизациите са културни и публични. 55 % от испанците на възраст сред 25 и 29 години живеят при родителите и желаят да опазят околните си от вируса. „ В Испания хората се усещат като част от една общественост и са уверени, че има неща, които човек не прави единствено за себе си, а и за останалите “, изяснява епидемиологът Мануел Франко от Университета Алкала в Мадрид пред RTVE.

Доказателство за това възприятие за взаимност е фактът, че от десетилетия Испания е преди всичко в Европа по донорство на човешки органи – с голяма преднина пред останалите. Според портала за дарителство на органи, в Испания има 38 донори на всеки 1 милион души. В Германия са 11. Като цяло на Иберийския полуостров доверието към имунизациите е огромно. 97% от децата и младежите са имунизирани против заболявания като полиомиелит, менингит и хепатит.

Испания е седма по имунизации в света

Имунизационната акция в Испания стартира мудно. От февруари до април беше имунизиран здравният личен състав, по-късно служителите на реда, обществените служащи, както и жителите и работещите в домовете за възрастни. Към средата на април бяха имунизирани едвам към 7 % от популацията. В оня миг Англия към този момент беше сложила ваксини на 13 % от жителите си. През май акцията се форсира и всеки пети към този момент беше ваксиниран, а през септември беше премината границата от 70 % имунизирани. Испания е на седмо място по дял имунизирани в света след Португалия, Малта, Исландия, ОАЕ, Катар и Сингапур.

“Всички загубихме близки”

Епидемиологът Даниел Лопес-Акуня подозира, че всеобщата подготвеност за имунизация може да се изяснява и с това, че доста хора изгубиха свои близки в пандемията. " Аз изгубих татко си, който беше на 94 години “, споделя той. Испания е една от страните с максимален дял умряли от COVID-19. „ Досега, постоянно когато темпото на имунизация в някоя група се е забавяло, сме давали опция на други да се имунизират “, изяснява Хайме Хесус Перес Мартин от Испанското сдружение за имунизации. Тази опция към този момент е изчерпана. В множеството градове на ред са децата от 12 до 19 години. " Темпото на имунизациите в този момент ще се забави ", споделя Перес. Той прецизира, че останалите 30 % не са срещу имунизацията, само че не бързат да се ваксинират.

Автор: Астрид Пранге
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР