В затвора нямало топла вода и килията била пълна с

...
В затвора нямало топла вода и килията била пълна с
Коментари Харесай

Затворник поиска 75 000 лева обезщетение, условията в килията били унизителни

В пандиза нямало топла вода и килията била цялостна с хлебарки и плъхове, а в резултат на работата се схващал

Пловдивски пандизчия изиска 75 000 лева от основна дирекция „ Изпълнение на наказанията” като обезщетение за напрежението, обидите, психическия дискомфорт и утежняването на здравословното му положение зад решетките.

Като причина, той е показал неналичието на задоволително жилищна повърхност /под 3 кв.м./, неприятна хигиена в килиите, липса на топла вода, както и съществуване на дървеници, хлебарки и плъхове. Конкретно пандизчията твърди, че е претърпял засегнатост, отвращение, стрес, терзания, психически дискомфорт, породени от гледката на различен пандизчия, умрял в резултат на онкологично заболяване, който е бил настанен в същата стая, написа.

Затворникът претендира посочената сума, като обезщетение за интервала от декември 2015 година до през днешния ден.

Освен от неприятната хигиена зад решетките, пандизчията се оплакал и от това, че макар, че работил по свое предпочитание като лавкаджия, работният му ден е започвал в 7:30 часа и е продължавал до към 19:00 часа, до момента в който има хора на лавката. В разследване на това той имал проблем със здравето – половината страна на тялото му не се движела и се налагало да влиза в болница.

След разглеждане на всички показания и материали по делото, пловдивският Административен съд одобри, че може да почете претенциите на пандизчията единствено за интервала след 2016 година, защото за времето преди този момент е изминал 5-годишният давностен период за вземания.

В разследване на това, съдът реши, че за разглеждане в актуалното произвеждане подлежат единствено претендираните от пандизчията компенсации за неимуществени вреди, настъпили за интервала от октомври 2016г. до ноември 2019г. От събраните доказателства за този интервал, се откри, че за времето на престоя му в Затвора – гр. Пловдив са открити незаконосъобразни дейности и бездействия от страна на затворническата администрация и пандизчиите са принудени да употребяват неподходящи условия за изтърпяване на наказването си.

Констатираните нарушавания са свързани с неналичието на обикновени условия за поддържане на физическото и психическото здраве и за уважаване на човешкото достолепие.

Отчитайки всичко това, магистратите взеха решение, че на пандизчията следва да се присъди обезщетение по правдивост в размер на 7568.00 лв., който да бъде обезщетен от Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР