В Япония хората пият все по-малко алкохол. Това може и

...
В Япония хората пият все по-малко алкохол. Това може и
Коментари Харесай

Защо Япония иска хората да пият повече алкохол

В Япония хората пият все по-малко алкохол. Това може и да е добре за здравето им, само че пък не е преференциално за страната. Затова в Япония даже започва акция, чиято цел е да увеличи потреблението на алкохол. " Пийте повече! "

" Младите хора не одобряват по този начин елементарно сходни предложения ", споделя господин Токумото, мъж в средата на четирийсетте години, отпивайки от бирата си. Заедно с още двама свои сътрудници той е седнал в една исакая - сакé бар в токийския квартал Сибуя. Петък вечер е и тримата мъже би трябвало към този момент да са завършили с работата - само че не напълно, защото господин Токумото е решил да изпие едно пиво. А щом шефът ти го желае, по-добре е да не му отказваш.

Тъй наречените " номикай ", в дословен превод " среща за пиянство ", дълго време в Япония са били наложителни преди двата почивни дни в събота и неделя. Но младите се опълчват на този обред. Това е и една от аргументите за внезапно спадащата консумация на алкохол в страната на изгряващото слънце, а дружно с това и на приходи в държавния бюджет. Ако до преди 10 години акцизите от алкохол са съставлявали 3 % от всички данъчни приходи, през днешния ден техният дял е понижен до 1,7 %.

Защо пият по-малко

Освен това пандемията от ковид промени навиците на пиянство на доста хора, защото питейните заведения бяха затворени или работеха единствено до 20 часа и хората прекарваха повече време вкъщи. През тази трансформация е минал и Йошики Такахаши. Преди това той е прекарвал доста от свободното си време в пиянство на бира и гледане на футбол, а през днешния ден пие по-малко и се усеща доста по-добре - сходно на доста други млади японци, които напълно съзнателно странят от алкохола.

За да промени това, държавното управление поде нова самодейност: " Sake Viva! " се споделя акцията, която е ориентирана към 20 до 39-годишните, защото в Япония е разрешена потреблението на алкохол чак от 20 години. До началото на септември хората могат да дават хрумвания по какъв начин да бъде възродено пиенето на алкохол в Япония, да вземем за пример с разнообразни рекламни послания или нови напитки.

Еиджи Кусуми е шеф на клиника в Токио и е засегнат от акцията на Националната данъчна организация. Самият той признава, че обича да пие алкохол, само че се застъпва за умерена консумация на алкохол. Тази държавна акция в този момент обаче ще увеличи случаите на алкохолна взаимозависимост или на разнообразни здравословни проблеми, свързани с потреблението на алкохол, уверен е лекарят. Дори и да стартират да влизат повече пари в бюджета, в дълготраен проект ще се покачат разноските за опазване на здравето, както и отсъствията от работа поради препиване предния ден.

Данъчните управляващи: " Това е нещо напълно естествено "

В Япония алкохолът има значима социална роля. В една страна, в която доста хора имат проблеми с това да се поотпуснат и да приказват намерено за себе си и живота, алкохолът може да помогне при запознанствата. Въпросът е дали насърчаването на потреблението на алкохол е верният способ.

Данъчните управляващи отхвърлят мнения по тематиката, в най-хубавия случай дава отговор единствено документално на заложените въпроси. От там настояват, че умереното пиянство на алкохол е " нещо напълно естествено ", както и че никога акцията не цели безогледното напиване.

В обществените мрежи държавната акция е остро подложена на критика, по-малко отрицателни мнения ще срещнете на улицата. За 20-годишната Цубаса Изумису " Sake Viva! " не е неправилна стъпка. Тя счита, че в случай че човек не пие постоянно, това може да е и един тип заплащане. Но признава, че целенасочената реклама покачва желанието за консумация на алкохол: " Когато ходя през града и на всички места те дебнат примамливи плакати на алкохолни питиета, и на мен ми се прищява да пия ", споделя тя. Студентката преди малко е навършила възрастта, след която може легално да употребява алкохол, само че - изключително с по-силните алкохолни питиета - тя избира да привиква на първо време у дома: " За да не се въргалям пияна по улиците ", споделя момичето.

В късните вечерни часове питейните заведения и улиците в Сибуя са цялостни. Господин Токумото и двамата му чиновници умуват в кой бар да се реалокират. Макар да имат към този момент по няколко промили в кръвта си, шефът им споделя: " Да се разберем да излизаме всяко първо число на месеца и да пием! ". Или още по-добре: " Да пием за сметка на страната. Ето това аз назовавам добра концепция! "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР