В унисон с празничното настроение и темата на празника -

...
В унисон с празничното настроение и темата на празника -
Коментари Харесай

Никулденски хляб

В унисон с празничното въодушевление и тематиката на празника - пригответе страховит Никулденски самун

Необходими Продукти

● вода - 1 и 1/4 ч.ч. топла
● олио - 1 с.л.
● брашно - 4 ч.ч
● квас - 7 г суха или 20 г жива квас
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● зехтин - за намазване

Начин на подготвяне

Хубаво е да оставим всички артикули за няколко минути на стайна температура. В рецептата съзнателно не съм употребила мляко и яйца, защото Никулден попада в Коледните пости, само че не пречи да се добави при замесването едно яйце, а водата да се замести с мляко.

Разтваряме маята във водата дружно със захарта и щипка брашно. Покриваме с забрадка за няколко минути, с цел да може да се задейства маята.

Хубаво е да изберете огромен съд за въвличане, с цел да ви е по-удобно по-късно. Пресяваме брашното със солта два пъти. От всички артикули се замесва меко и безпрепятствено тесто.

Аз оставям тестото да втаса в огромен найлонов плик, който завързвам добре с цел да не влиза въздух, само че можете и просто да покриете с забрадка.

Тайната на сполучливите печива е във втасването, по тази причина си отделете задоволително време. Аз употребявам системата на тройно втасване - до удвояване на обема; след оформяне и след намазване с яйце. В случая готовата питка се намазва с малко зехтин.

Втасалото тесто деля на две елементи - една съществена по-голяма и една за украса, опашка и хриле.

От огромната част оформяме рибка - яйцевидна форма, с прорез за уста. Люспите може да изрежете с формичка за сладки или по-малка чашка.

За да не се разпаднат след слагането, намазваме люспите с мъничко вода. От останалото тесто вършим хриле и опашка, като тук всеки може да опитва от към форми и хрумвания. Оставяме рибката да втаса и намазваме с малко зехтин или примес от захар и вода.

Печем питката за към 25 минути на 180-190 градуса.

Никулденският самун е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР