В Украйна очакват, че и тази зима Русия ще обстрелва

...
В Украйна очакват, че и тази зима Русия ще обстрелва
Коментари Харесай

Ще се справим: Украйна се готви за втора зима във война

В Украйна чакат, че и тази зима Русия ще обстрелва украински енергийни обекти. „ Руските агресори се занимават с разузнаване на украинските енергийни обекти " с задачата да подхващат последващи удари по тях, сподели по малкия екран Андрей Юсов, ръководител на Главното разследващо ръководство в Министерството на защитата на Украйна. Помнейки продължителните изключвания на електрическата енергия от предходната есен и от зимата поради масирания обстрел на Русия по украинската енергийна инфраструктура, украинците в този момент не губят време и се приготвят интензивно за студовете и евентуалното прекъсване на тока.

Разчита се на генератори и на портативни зарядни станции

Макар още да е топло, частната стоматологична клиника в един от жилищните комплекси на Киев към този момент е поръчала механически обзор на своя генератор. Миналата година пациентите са могли да бъдат обслужвани точно с помощта на него. „ Генераторът към този момент е измит и прегледан, защото напролет и лятото не е бил употребен. През зимата обаче евентуално още веднъж ще ни би трябвало, тъй като несъмнено ще има обстрел от съветска страна ", споделя пред Дъждовни води администраторката на клиниката Ирина.

В разположения в близост частен колеж пък разопаковат купената неотдавна портативна зарядна станция, която ще бъде включена към мрежата на образователното заведение. „ Тя е мощна и желаеме да я интегрираме в мрежата, с цел да може, в случай че има спирания на тока, образованието да не стопира ", изяснява ръководителката на лицея Татяна.

За да има задоволително топлота

Жителите на близките блокове също търсят решение на проблемите, които биха могли да зародят през зимата. На места прекъсването на тока е съпроводено и от прекъсване на отоплението - там, където термопомпите работят на ток. За да поддържат системата, хората са купили дизелов генератор, а част от средствата са им били обезщетени от градските управляващи.

Тази частна стоматологична клиника в един от жилищните региони на Киев е готова за предстоящите спирания на тока през зимата Снимка: Lilia Rszeutska/DW

Правителството на Украйна е основало координационен щаб за обезпечаване на естествени условия за живот на популацията при лимитирано или прекратено електроснабдяване. В Киев са отделени обилни средства за закупуването на мобилни отоплителни установки, които са предопределени да подсигуряват действието на лечебните заведения.

Как е предпазена енергийната инфраструктура

В националния енергиен оператор „ Укренерго " признават, че по време на отоплителния сезон могат да зародят избрани компликации, провокирани от обстрелите, само че в същото време акцентират, че украинската енергийна система ще издържи, както и предходната година. За тази цел е засилена инженерната отбрана на всички типове огромни енергийни обекти.

Шефът на „ Укренерго " Владимир Кудрицки твърди: „ Имаме опит в противодействието на масираните ракетни офанзиви, знаем по какъв начин да удържим системата през това време. Затова мисля, че ще се оправим и през тази зима. Може да има усложнения, провокирани от обстрелите, само че енергосистемата ще работи в редовност ". По думите на Кудрицки най-сложна обстановка може да възникне на околните до фронта територии, защото там няма или е комплициран достъпът на специфичната техника и на ремонтните бригади, които биха могли да поправят оборудванията.

Енергийният специалист Владимир Омелченко отбелязва пред Дъждовни води, че подготовката за тази зима е доста по-добра спрямо предходната. „ За сигурността бе направено доста: към сериозната инфраструктура са сложени бетонни блокове, тук-там са конфигурирани противодронови мрежи, а и системата на противовъздушната защита към този момент е доста по-ефективна. " Експертът показва и, че Украйна разполага с задоволително ресурси от газ - към 15 милиарда кубически метра в хранилищата.

Пради зимата украинците още веднъж се запасяват с съоръжение, което да им помогне да преживеят часовете на мрачно и на студеноСнимка: Lilia Rszeutska/DW

С какво се запасяват украинците

В очакване на спиранията на електроподаването украинците още веднъж са почнали да се запасяват с съоръжение, което да им помогне да преживеят часовете на мрачно и на студено. Продажбите на генератори в комерсиалната верига „ Епицентър " са нарастнали с 80 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година, а на портативните зарядни станции - с 25 на 100.

От компанията отбелязва, че украинците всеобщо купуват битови бензинови генератори - те образуват над 70 % от продажбите. Най-популярни са елементите с мощ от 2,5-3 киловата, които разрешават да се обезпечи осветлението в дома и работата на някои електрически уреди. Но и продажбите на по-мощните генератори от 4,5-5 киловата са нарастнали седем пъти.

И други търговски вериги записват растеж в търсенето на външни батерии, LED-осветление и фенерчета с акумулатори, восъчни свещи, както и на одеяла и завивки. Но в същото време твърдят, че макар растежа в търсенето подобен недостиг на този тип продукция, какъвто е имало предходната година, в този момент не се чака.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР