В Турция в понеделник свършва месецът оруч - въздържането от

...
В Турция в понеделник свършва месецът оруч - въздържането от
Коментари Харесай

В Турция се готвят за празника Рамазан байрам

В Турция в понеделник свършва месецът оруч - въздържането от храна и питиета денем, след който стартира празникът Рамазан байрам. Наричаният известно Шекер Байрам е единият от двата най-големи празника в исляма.

Джамиите, чийто брой в Турция към този момент надвиши 100 хиляди, нощес преливаха от хора, пристигнали да отбележат ритуалната нощ Кадир геджеси, която е въведения към Байрама. Кадир геджеси /в превод - свещена, величествена нощ/ се отбелязва на 27-ия ден на оруча.

Според исляма в тази нощ е почнало предаването на айетите /стиховете/ в свещената книга на мюсюлманите Куран-и Керим от архангел Гавраил на пророка Мохамед. Според националното вярване в тази нощ ангелите слизат на земята измежду хората. Поради това традиция за мюсюлманите е да будуват през нощта, отправяйки молебствия за помилван на греховете си.

Джамията Селимие в Одрин е била извънредно всеобщо посетена в Кадир геджеси, оповестиха локални медии. Много турци от България и от региона Западна Тракия в Гърция взели участие в ритуалната нощ. Поради изключителния напор джамията се оказала незадоволителна да побере всички, по тази причина мнозина прекарали нощта в двора на комплекса.

Дните за Рамазан Байрам, който стартира в понеделник, бяха слети с уикенда и по този начин ваканцията стартира на 31 май и ще приключи на 6 юни.

От 4 юни до среднощ на 6 юни придвижването по автомагистралите и мостовете над Босфора ще бъде гратис. Пътуването в градския превоз в Истанбул в дните 4-6 юни също ще бъде гратис.

Дългата почивка за Рамазан Байрам засилва хотелиерите, които оферират преференциални предложения, с цел да привлекат повече туристи, надявайки се да покрият до известна степен негативите от икономическата рецесия.

Много турци в Истанбул анулираха авансово направените резервации за юни и избраха да почиват през Рамазан байрама, с цел да може да гласоподават на повторния избор за кмет на Истанбул на 23 юни.

Пътищата от през вчерашния ден са се задръстили от коли, оповестиха от Дирекцията по трафика. Влаковете, рейсовете, фериботите също са мното натоварени.

Голяма част от изселниците си отпътуваха за България.

Туроператори оповестиха, че е забележителен напорът и от туристи, които през тези дни посещават България, особено морските курорти край Бургас и Варна. Визовата работа на българското генерално консулство в Истанбул бе извънредно натоварена тези дни от искащи да получат визи за пътешестване в България.

Голяма част от курортите по крайбрежието на Егейско и на Средиземно море /където забележителна част от общините са на главната опозиционна Народнорепубликанска партия, НРП/ анулираха резервациите или ги пренасочиха за различен интервал, с цел да улеснят гласоподавателите. Те даже пропагандират клиентите си да не идват на отмора през този интервал, гарантирайки им, че ще върнат цялостния размер на резервацията.

Висшата изборна комисия /ВИК/ на Турция анулира резултатите от вота на 31 март за кмет на Истанбул, който бе извоюван от Екрем Имамоглу от опозиционната НРП против претендента на ръководещата ПСР Бинали Йълдъръм, който претърпя цялостен неуспех.

По искане на ръководещата ПСР, за която контролът върху мегаполиса Истанбул е от витално значение, ВИК насрочи за 23 юни повтаряне на изборите единствено за кмет на Истанбул.

На вота на 23 юни още веднъж ще се състезават Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм.

След Рамазан байрам се чака предизборната пропаганда да се разгорещи още повече. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР