В цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото,

...
В цялата страна започнаха засилени проверки за качеството на млякото,
Коментари Харесай

Проверки в цялата страна на вносното мляко - Общество

" В цялата страна започнаха засилени инспекции за качеството на млякото, което се внася в страната ", съобщи министърът на земеделието Явор Гечев в село Устина.

Причината за инспекциите са диалози и сигнали от животновъди. Проверяват се количествата мляко, които влизат в страната. Министърът означи, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието. " Ние бяхме първите, които поставихме казуса в Европейския съюз, считайки че източните страни заплащат по-висока изкупна цена на млякото ", похвали се Гечев.

Служебният министър уточни, че се превеждат два законопроекта от Франция в отбрана на земеделските производители. По думите му се подготвя разпоредба за проследяемост по цялата верига, поради хигиената и качеството на храните.

" Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от сътрудниците във Франция. Те са в отбрана на земеделските производители и в тях е записано, че цената на производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преправка и на предложение на пазара до крайния консуматор ", обясни той.

По думите му България е доста надалеч от тези модели на регулация на пазара и Министерството на земеделието търси благоприятни условия за оптимално бързо законово регламентиране на пазара.

" Скоро ще се вкара всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, с цел да може да се засичат цените всеки ден и да се дава съответна информация, къде се получават ценовите разлики ", изясни министърът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР