В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми главния прокурор

...
В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми главния прокурор
Коментари Харесай

СГП сезира Съвета на Европа за отказ на Сърбия да екстрадира основателите на Нексо

В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми основния прокурор Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията , с цел да бъде съответно сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

От прокуратурата напомнят, че на 31 март 2023 година по отношение на на създателите на криптокомпанията " Нексо " Антони Тренчев и Коста Кънчев  са издадени Европейски заповеди за арест.

На 4 април от Дирекция " Международно оперативно съдействие " Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че двамата обвинени са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система, а също по този начин и по канала на Международната организация на престъпната полиция (МОКП) Интерпол, показват от държавното обвиняване.

На 7 април от генералният секретариат (ГС) на Интерпол са удостоверили приемането на документите. От там са уведомили още, че обвинените са декларирали, че са " жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България " . В тази връзка генералният секретариат на Интерпол е изискал спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на търсените лица. Изисканата информация и документи са изпратени навреме, показват от българската прокуратура.

От държавното обвиняване допълват, че на 07.04.2023 година е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 06.04.2023 година в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай .

" МОКП Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че поради жалбите от търсените лица, публикуваните дифюжъни за търсене на лицата не са забележими. В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените до Министерство на правораздаването на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсените лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи.

Междувременно, в събота, на 8 април, съоснователят на " Нексо " и някогашен народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев пусна видеоклип в профила си в обществената мрежа, с цел да покаже, че се намира в ОАЕ, а не в Сърбия . Той още веднъж нападна прокуратурата, че е излъгала за местонахождението му, и приключи видеото с " Поздрави от Белград! "

От криптокомпанията също излязоха с позиция, в която обявиха, че Антони Тренчев и Коста Кънчев не попадат нито в лист на Интерпол, нито на Европол, като не са им издавани червени бюлетини и европейска заповед за арест.

Правният специалист в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов пък разяснява в профила си във " Facebook ", че обстановката по проблема " Нексо " може да се повтори с проблема с търсените брачна половинка и щерка на някогашния банкер Цветан Василев, които бяха търсени за арест от прокуратурата за пране на пари, които бяха свалени от търсене от Интерпол поради наказателно гонене по политически аргументи. И по този проблем, написа Янкулов, прокуратурата " беше доста възмутена от " своеволията " на Интерпол ".

На 12 януари тази година прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи организираха акция в офиси на " Нексо ". На четирима души бяха повдигнати обвинявания за присъединяване в незаконна група. Според обвиняванията групата е работила на територията на България, Англия и Северна Ирландия и Кайманови острови за изпиране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лв., те апелираха мярката в съда, а другите двама - Антони Тренчев и Коста Кънчев, се търсят.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР