В тази статия искам да обърна специално внимание на жените

...
В тази статия искам да обърна специално внимание на жените
Коментари Харесай

Хранене и тренировки по време на месечен цикъл. Всичко, което трябва да знаеш!

В тази публикация желая да обърна особено внимание на дамите и по-конкретно на проблемите, пред които се изправят в този интервал от месеца. Ще обсъдим какъв е верният метод към и по какъв начин да се извлекат оптимални резултати по отношение на обстановката.

Както при множеството дами, вероятно и за теб този интервал от месеца е обвързван с известни неудобства и терзания. Хормоните ти бушуват и те тормозят. Изглежда, че каквото и да правиш, съвсем нищо не оказва помощ за облекчаването на признаците.

А по какъв начин да намериш сили за тренировки и вярно хранене, откакто само ти се желае да лежиш на дивана и да си похапваш нещо сладко?...

Откъде да започнеш?

Правилата, които се съблюдават при правенето на хранителен режим или подготвителна стратегия, са общо взето идентични и за мъжете, и за дамите. И при двата пола е нужна вярна композиция от протеин/въглехидрати/мазнини в режима. Разбира се, това се пресмята персонално за всеки, само че разпоредбите са едни и същи:

1. И двата пола би трябвало да вършат някои съществени извършения, с цел да напредват силово в залата;
2. И двата пола би трябвало да избират всред идентичен набор от здравословни храни;
3. И тъй наречените

Основната разлика, с която би трябвало да се съобразим, идва от хормоните. Хормоните при дамите се разграничават доста от тези при мъжете и варират през целия месец, най-много през предменструалния интервал. Ако се научиш да използваш тези хормонални промени в своя изгода, ще можеш сполучливо да преминеш през " тези дни " от месеца и да извлечеш оптималното от обстановката.

За задачата ще обсъдим поред етапите на месечния цикъл. Наясно съм, че знаеш по кое време стартира и свършва всяка една от тях, тъй че няма да изгубвам време в описанието им, а ще мина всъщност към това какво би трябвало да правиш по време на всяка фаза.

Фоликуларна фаза

Фоликуларната фаза надали те тревожи изключително. Цикълът е минал и в случай че всичко друго е обикновено, не се чувстваш по този начин подута, имаш повече сила и като цяло си в положително въодушевление и се чувстваш удобно в тялото си.

Има множесто изследвания, които съпоставят хормоналните промени в женското тяло по време на фоликуларната и лутеалната фаза и по какъв начин това въздейства на силовите резултати, както и на анаболните и катаболитните процеси в тялото. Всички тези изследвания поддържат хипотезата, че естрогенът има анаболен резултат (растеж), а прогестеронът има по-скоро катаболен резултат (разграждане) върху мускулатурата.

Тези хормони са директно свързани с твоето физическо показване в залата, тъй че тежестта на тренировката е добре да бъде съобразена с равнищата им в съответния интервал от месечния цикъл. (

Макар и не напълно еднопосочно, множеството модерни проучвания демонстрират по-голяма мощ и по-добро влечение към мускулно развиване по време на фоликуларната фаза. Трябва да се възползваш от това благоволение и да наблегнеш на силовата подготовка. Възползвай се от нарасналата сила и усили натоварването в залата, в случай че можеш. Без значение дали работиш за или за мускулна маса, нарасналият размер на тренировката ще ти помогне.

Що се отнася до храненето, през този интервал тялото ти е много по-ефективно в производството на, тъй че с увеличението на работния размер при тренировките умерено можеш да вдигнеш и приема на въглехидрати (ориз, картофи, слади картофи, овесени ядки и др.). Повишеното произвеждане на инсулин ще се оправи с спомагателната доза въглехидрати, а и това ще ти помогне да раздвижиш метаболизма си и да подобриш резултатите си като цяло.

Овулаторна фаза

По време на този къс (1-2 дни) интервал също би трябвало да се чувстваш мощна и енергична, тъй че към момента можеш да се възползваш от по-интензивни и обемни тренировки. Но тук към този момент би трябвало да внимаваш с осъществяването им.

По принцип дамите са много по-предразположени към контузии на предните кръстни връзки (в коляното) от мъжете. А една скорошна (2017 г.) потвърждава, че в този интервал рискът от сходна контузия е от 3 до 6 пъти по-голям. Това се дължи основно на хормоналния дисбаланс. Затова би трябвало да си по-внимателна в залата. Същото изследване демонстрира, че приемът на някои орални противозачатъчни може да понижи този риск от контузия с към 20%. Но по този начин или другояче заплаха има, по тази причина внимавай и се старай да изпълняваш тренировките си чисто и с подобаваща за теб тежест.

По време на овулацията най-вероятно ще усетиш и обостряне на глада, защото метаболизмът ти се раздвижва. Ако изпиташ потребност, не е проблем да добавиш едни спомагателни 100-200 ккал към дневния си банкет, като залагаш на здравословни източници на и. В тази фаза тялото ти не създава толкоз инсулин, колкото при фоликуларната, по тази причина е добре да внимаваш с въглехидратите.

Лутеална фаза

След края на овулацията стигаме до добре познатата на всяка жена лутеална фаза, известна и като предменструален синдром (ПМС) .

Не че има потребност да ти споделям, но
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР