В тържествената Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" българският

...
В тържествената Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" българският
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество

В тържествената Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски " българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прочете патриаршеското и синодално обръщение за огромния християнски празник Рождество Христово.

"Отечески приветстваме и поздравяваме с Христовото Рождество всички правилни рожби на Светата ни Православна черква, в Родината и надалеч от нея, като на всички всесърдечно благопожелаваме душевно и телесно здраве, апостолски дух и богоблагословени триумфи във всяко богоугодно и доброполезно начинание ", сподели Негово светейшество, прочитайки обръщението на БПЦ към българите, които са в Родината, и отвън нея.

Благодатта и мирът на раждащия се през днешния ден Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, насочи благослов българският патриарх.

В посланието се напомнят евангелските събития от Светата нощ във Витлеем, през която се ражда Божият наследник - Исус Христос. Посрещайки през днешния ден Богомладенеца, Който идва, с цел да ни сдобри с небесата, ние също ликуваме, дружно с небесното войнство, и споделяме: "Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! " (Лука. 2:14). Със светлата наслада и с удивлението на витлеемските пастири, ние също притихваме пред нечуваната новина за Неговото раждане (Лука. 2:8-20) и подражавайки на мъдреците от Изтока, ние също Му се покланяме (Мат. 2:1-12), тъй като през днешния ден се извършва античното знамение за спасението на човешкия жанр. Славим Го и изповядваме Светото Му име, тъй като с Неговото Рождество за изстрадалия и потопен в грехове свят, на нашите праотци, стартира нова ера - ера на светлината и на вярата, ера на Божието наличие измежду индивидите, в която ние към този момент не сме сами, тъй като "с нас е Бог " (Ис. 8:10), се споделя в посланието, прочетено от патриарх Неофит.

Той означи, че в тази ера живеем и ние през днешния ден, и по тази причина от нас Исус Христос чака да бъдем правилни Негови изповедници и очевидци в нашия свят, модерни Негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със Своето олицетворение Той донесе за всички: на светлината, която божественият евангелист свидетелства, че "в мрака свети, и мракът я не обзе " (Йоан.1:5). А не я обзе и не може да я обземе по тази причина, тъй като тази светлина извира не от ръкотворен източник, а от Самия Извор на живота, Който от Син Божи през днешния ден става и Син Човешки, Богочовек. "Бог става човек, с цел да може индивидът да стане господ " - както споделя през четвъртото столетие дивният отец на Църквата свети Атанасий Велики.

"Нека в нощта на Рождеството всички ние, които сме Христови, сторим място на раждащия се поради нас и за нашето избавление възвишен Младенец, като отворим за Него нашите домове и нашите сърца. Нека освен със слово, само че и с каузи на състрадание да покажем принадлежността си към Неговата Света Църква, като съгласно силите и опциите си се погрижим измежду нас да няма към този момент страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, освен за храна или пиво, а и за топла дума, за най-елементарно човешко внимание. Към това ни приканва освен в тази свята нощ, само че и във всички дни от живота ни, християнската ни съвест, това чака от нас раждащият се през днешния ден Господ и Спасител наш Исус Христос ", се споделя в посланието на патриарх Неофит и на архиереите от Светия синод на БПЦ.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР