В своята последна книга Завръщането на войната геополитологът Франсоа Хайсбург

...
В своята последна книга Завръщането на войната геополитологът Франсоа Хайсбург
Коментари Харесай

Може ли КОВИД да стане ускорител за нова световна война?

В своята последна книга " Завръщането на войната " геополитологът Франсоа Хайсбург твърди, че Covid-19 ще се трансформира в ускорител във връзка с международните спорове: войната сред огромните сили освен ще се върне, само че може да стане и световна.

Войната, както, още веднъж стана допустима, наред с по този начин наречените " асиметрични " войни от втората половина на XX век, се споделя в разбор на Les Echos, основан върху труда на Хайсбург. Той е старши консултант за Европа в Международния институт за стратегически проучвания и специфичен консултант в основаната в Париж Фондация за изследователска тактика.
Експериментални безпилотни кораби на Китай са засечени в секретна военноморска база
Китай организира тествания на пробни бойни безпилотни кораби в секретна военноморска база в северозападната част на страната, съ...

Пандемията изостри търканията сред. Тази политическа и икономическа борба може да докара до война, без значение дали тя ще е всеобща или лимитирана, директна или непряка. Дори в случай че след прибързаното евакуиране от Афганистан американското публично мнение желае от президента Байдън да се концентрира върху вътрешните проблеми, в страната има народен консенсус по отношение на нуждата да не се отстъпва пред Китай. " Нито една значима част от американското общество не желае и не е подготвена за политика на умиротворяване ", споделя Хайсбург.

От своя страна Китай, който през последните няколко века не е бил експанзионистка мощ, е възвърнал агресорските си апетити и все по-настървено показва желанието си за реванш против Запада. В реалност към този момент върви една въведения на война с всевъзможни кибероперации за разузнаване, образование, саботажи и откупи. Технологичната война с чиповете, 5G или, може да бъде последвана от по-класически военни способи. Дори без да загатваме, който си остава най-вероятната и най-тревожната причина за начало на боен спор, защото Си Дзинпин е разгорещен труженик на концепцията за обединяването му с Китай.

Пандемията остави след себе си един по-разделен и поляризиран свят, в който безредието и егоизмът си дадоха независимост, изостряйки хищническите апетити. Станахме очевидци на затваряния на границите и даже на въвеждане на бариери пред придвижването на хора в границите на Шенгенската зона. Според Хайсбург обществото в страни, които са били демократични преди пандемията, се убеди, че техните водачи са подготвени да се възползват от опцията да вкарат изключително състояние за безграничен интервал от време (какъвто е, да вземем за пример, казусът с Унгария, която може да се трансформира в първата " коронадиктатура " ).

Политологът също по този начин е на мнение, че в по-общ проект войната се демократизира, ставайки всекидневно събитие. В днешния свят споровете са все по-малко " асиметрични " - шепа терористи, оборудвани с търговски дрон, смарт телефон като сензор-предавател и с лента експлозиви към този момент могат без проблем да унищожат значима цел, споделя той.
Войната на Съединени американски щати с Китай ще докара до разрушителни последици
Началото на военно опълчване сред Съединени американски щати и КНР заплашва с изключително отрицателни последици всички страни в света. Такова мнение из...

също са се нараснали през 2020 година и способстват за увеличението на заплахата от война. Покрай локдауните и общественото разграничаване, взривът в потреблението на платформи като Zoom, Teams и сходни, се трансформира в действителен проблем в киберконфликтите.

" Щастливата " глобализация завърши с рецесията от 2008 година, счита Хайсбург. Това, което се появи с коронавирус рецесията, към този момент води до риск от открита война. През 1948 година в книгата си " Великата схизма " френският мъдрец и публицист Реймон Арон приказва за борбата Изток-Запад като за " неосъществим мир, само че и невероятна война ". Днес към този момент не е несъмнено, че този успокоителен силогизъм към момента е годен.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР