В средата на януари правителството трябва да погаси държавни облигации

...
В средата на януари правителството трябва да погаси държавни облигации
Коментари Харесай

През януари плащаме €165 млн. по дълга

В средата на януари държавното управление би трябвало да погаси държавни облигации с общ номинал от близо 165 млн. евро и да се приготви за още едно погашение на падежираща емисия при започване на февруари, която ще глътне още 400 млн. лв..

Това евентуално е една от аргументите Министерството на финансите да насрочи аукцион за разпространение на нови държавни скъпи бумаги със период на погасяване 5 години и с общ номинал 200 млн. лв., по които годишната рента ще е 0.01 %. Разбира се, това няма да е цената на въпросните ДЦК. Тя се дефинира въз основата на признатите на аукциона и утвърдени от финансовото министерство поръчки и се образува от отстъпката или надбавката по номинала на книжата, която купувачите получават. Но това са детайлности.

Всъщност в оповестената емисия няма нищо извънредно. Тя е изцяло в благозвучие с авансово оповестената политика на държавното управление да рефинансира падежиращия дълг с пласирането на нови ДЦК. За задачата в Закона за държавния бюджет за 2020-а е планувано страната ни да поеме нов дълг с общ размер от 2.2 милиарда лв., без да усилва общата си задлъжнялост. И непрекъснато да поддържа високо равнище на ликвидност. Последното значи, че фискалния запас не трябва да понижава сензитивно. А тъкмо това се е случило в края на 2019-а. Данните на Българска народна банка демонстрират, че при започване на декември 2019-а фискалния запас на държавното управление в Централната банка е бил малко над 9.5 милиарда лв., а на 3 януари 2020-а той към този момент е към 7.99 милиарда лв.. С други думи над 1.5 милиарда лв. са изпомпани от фискалния запас стремително за един месец. За какво? Ами за разплащане на арестуваните до последния миг финансови разноски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР