В София Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии.

...
В София Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии.
Коментари Харесай

30% от работодателите в България са жени

В София Информационните технологии са измежду най-бързо разрастващите се промишлености. Те образуват 5,7% от стопанската система ни. В София броят на заетите лица е над 700 000, а коефициентът на стопански дейните лица е 62,1% и е най-голям за цялата страна. Съотношението сред мъжете и дамите е 50 на 50. Това демонстрират данните от изследване на Столичната организация за вложения.

"Добре образованите и новаторски персони са в основата на триумфа на редица IT компании. ", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в понеделник по време на Глобален конгрес на дамите водачи „ Да вдъхновим цифровите водачи на бъдещето “ в наличието на еврокомисаря по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, ръководителя на Съвета на дамите в бизнеса Боряна Манолова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че приоритет е образованието и развиването на уменията. Заедно със Съвета на дамите в бизнеса и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова се провежда Лидерската академия, която притегля от ден на ден от дамите от бизнеса. В курсовете на академията се развиват мениджърските умения за сполучливи ръководители.

По данни от 2017 година на Министерството на труда и обществената политика и Национален статистически институт 30% от работодателите в България са дами, а при независимо заетите делът на дамите е още по-голям – 36%. Наблюденията на Евростат демонстрират, че у нас коефициентът на претовареност измежду дамите в трудоспособна възраст е над 60 на 100. По този индикатор страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Кметът Фандъкова уточни, че посредством Общинската организация за вложения подтикваме партньорства с други европейски градове – към този момент има основано с Лондон и следва съдействие с Виена. Столичната община работи и посредством други свои структури и стратегии за развиване и поддръжка на дамите бизнесмени.

Общинският гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия подкрепя предпочитано кредитирането на дамите бизнесмени при равни други финансови условия. Само през предходната година сумата на гаранционния ангажимент към дами бизнесмени от София е 507 286 лв., а сумата на заемите към тях е близо 1.5 млн. лв.. Заедно, в партньорство, Общинският гаранционен фонд и банка ДСК стартираха Програма за финансиране на новаторски започващи предприятия. По новата гаранционна скица също ще се предизвиква присъединяване на дами бизнесмени в столицата.

По стратегия „ Европа “ на Столична община, която подкрепя реализирането на европейски начинания и планове на гражданския бранш в партньорство с локалната власт, са финансирани редица начинания, свързани с дамите.

Подкрепата за цифровите технологии, развиването на новаторски планове и започващи предприятия подтиква стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР