В случай че си мислите, че хората, живеещи из китните

...
В случай че си мислите, че хората, живеещи из китните
Коментари Харесай

Ритуали за гонене на змии и гущери

В случай че си мислите, че хората, живеещи из китните селца на родината ни, употребяват по-модерни способи да се оправят с появяването на змии и гущери из дворовете им, като да вземем за пример да се обадят на компания за битка с вредители, няма да сте на прав път.

Открай време в по-затънтените селца се ползват ритуали по изгонването на тези неприятни за множеството хора влечуги. Палят се огньове, вършат се нарекания за отблъскването на тварите или пък се подвига звук, който да ги изплаши и да ги върне назад към леговищата им.

Тук ще разгледаме малко по-подробно какви са националните ритуали за преследване на змии и гущери и по кое време те се практикуват. Като подчертаваме, че както методите, по този начин и датите за прогонване на влечугите, са разнообразни за другите краища на България.

На 09. 03. се празнува националният празник Младенци, както и църковният празник, прочут като Св. Четиридесет мъченици или Четиридесетница, отдаден на римските бойци, които не се отказали от християнската си религия и по-късно били провъзгласени за мъченици.

С този ден са свързани доста и най-различни традиции, само че тук ще обърнем внимание единствено върху тематиката, която ни вълнува сега, тъй като се счита, че точно на 09 март природата стартира да се разсънва и се появяват змиите и гущерите. В някои краища на България на този ден се палят огньове, за които се има вяра, че ще уплашат нежеланите студенокръвни. Има обичаи даже запалените огньове да се прескачат от присъстващите на запалването им.

За заплашване на змиите и гущерите се подвига и звук. Използват се звънци, кречетала и латерни, а хората с шумни песни „ пропъждат “ нежеланите студенокръвни.

На други места из България младите мъже потеглят в търсене на змии, тъй като има вярване, че който отреже главата на змия би трябвало да я изпълни със семенца от босилек и след това да зарови змийската глава.

Поникналият от земята босилек ще има лековита мощ, а в случай че някоя госпожица постави филиз от новопоникналия змийски босилек зад ухото си, няма да бъде застигната от зли вълшебства.

Змии и гущери се гонят по остаряла българска традиция и на християнския празник Благовещение, който се чества на 25.03. Празникът е прочут и като Благоец или Благовец и се счита, че на тази дата се случват единствено хубави неща, тъй като точно тогава Арх. Гавраил се е явил на Богородица с " богатствата новина " (оттук и името на празника), че след 9 месеца ще стане майка.

 Ритуали за преследване на змии Снимка: onkelramirez1 / pixabay.com

Вярва се, че на този ден всяко едно дело би трябвало да е положително и всичко, което се засади на този ден ще даде плодове. Засадените краставици няма да са горчиви, а селският пипер няма да люти. Всичко живо на тази дата е богатство, даже и животните. На този ден и змиите не хапят, като даже се смята, че в случай че те полазят, то това е знак за шанс и благосъстояние. А тъй като точно на Благовещение и змиите и гущерите са с мил манталитет, е най-хубавият ден, в който да извършите познатите ви към този момент ритуали за гоненето им.

Може март месец да е времето, обвързвано с прокуждането на змиите и гущерите, само че едвам на 1.05. Царят на змиите се появява. В деня, в който се отбелязва Ирминден, Йеремия или Зъмски празник.

На този ден не се убиват змии, тъй като домът ви ще бъде споходен от гибел. Но змии и гущери се гонят с обичайните ритуали и с думите Бягайте, змии и гущери, че е утрин Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!. В някои краища на страната се слага връзка чесън или вратига, над вратата на дома, които да го защищават от появяването на тези влечуги.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР