В скоро време не се очаква война около Тайван, но

...
В скоро време не се очаква война около Тайван, но
Коментари Харесай

Война около Тайван засега не се очаква

В скоро време не се чака война към Тайван, само че Пекин към този момент приготвя " ужасяващ " сюжет за предстоящ въоръжен спор. Това декларира за организация РОСБАЛТ съветският боен специалист Павел Фелгенгауер.

При посещаване в Токио тези дни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ненадейно съобщи, че Щатите ще бранят Тайван по боен път, в случай че Пекин се опита да анексира острова със мощ. Преди това формалната позиция на Вашингтон беше, че признава Тайван за неразделна част от КНР (политиката на " обединен Китай " ), само че в същото време той сътрудничеше с Тайпе, в това число във военната сфера. А Белият дом обществено избягваше да заеме ясна позиция по въпроса, наричайки този метод " политика на стратегическа неизясненост ".

По-късно Белият дом посочи, че под военно присъединяване в отбраната на Тайван Байдън е подразбирал доставки на оръжия за самозащита на острова. Но опитът да даде " заден ход " не бе напълно успешен – светът към момента вижда в думите на американския президент категоричен сигнал към Пекин да се държи по-предпазливо, отбелязва организацията.

Стане ли нещо, американците няма да стоят настрани, само че те не са сключили формален съюз с Тайван. Америка продължава политиката за " обединен Китай ", само че без да поддържа концепцията за самостоятелност на Тайван, показва Павел Фелгенгауер.

Колкото до думите на Байдън за възможна военна поддръжка, Вашингтон очевидно е решил, че Китай може да предприеме военни дейности и би трябвало те да бъдат предотвратени. Китайците след това стачкуваха, само че нищо коренно не е станало към този момент, не се обрисуват въоръжени дейности.



Навремето китайците обявиха, че в случай че бунтовният остров прогласи самостоятелност – като независима страна, обособена от КНР, тогава, естествено, всичко ще бъде извънредно. Доколкото обаче Тайван не прави такава стъпка, Пекин няма да предприеме нищо към този момент, споделя анализаторът.

За момента американците усилват бойните си благоприятни условия в района. Според Пентагона китайците ще имат подготвеност да създадат нещо действително към 2030 година, когато ще са произвели задоволителен брой нови оръжия. Сега КНР укрепва своя флот и авиацията – много стремглаво строи кораби и нови самолети. Общо взето всички се приготвят, само че в околните осем години е малко евентуално Народноосвободителната войска на Китай да тръгне на поход, с цел да причисли острова към континента, преценя Фелгенгауер.

В случай на конфликт обаче китайците ще положат старания да завоюват предимство във въздуха, да подтиснат защитата на Тайван с хиперзвукови, крилати и балистични ракети – и да стоварят десант от въздуха и от морето. В спора на практика неизбежно ще бъдат въвлечени флотът и авиацията на Япония, може би и сухопътните ѝ войски. Може да се включат също така Австралия и някои европейски съдружници на Съединени американски щати като Англия.

Самите тайванци също могат да се пазят. Те сами създават оръжия, купуват по нещо и от Америка. Но общо взето нещата " наподобяват като оръжейна конкуренция и основно военна подготовка ", обобщи наблюдаващият.

Според Фелгенгауер през днешния ден е малко евентуално в сходен спор да бъде въвлечена Москва. " Русия май не се кани да се включва в това, а и китайците не го чакат. След време обаче всичко може да се промени в коя да е посока ", прибавя съветският специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР