В складове край Мадрид, под LED осветление и строг надзор,

...
В складове край Мадрид, под LED осветление и строг надзор,
Коментари Харесай

Климатични промени удрят бирената индустрия. Испански стартъп има решение

В хранилища край Мадрид, под LED осветяване и непоколебим контрол, се отглеждат лозички хмел. Това, съгласно техните пазители, може да бъде най-хубавият метод за обезпечаване на доставките на основната съставна част на най-популярната алкохолна напитка в света, застрашена от климатичните промени - бирата.    Поради потребността от дълги летни дни и меки температури, хмелът обичайно се отглежда в сдържан климат, какъвто има в някои региони на Германия, Чешката република или северозападната част на Съединени американски щати. Проучванията обаче демонстрират, че по-честите засушавания и епидемии, дължащи се на световното стопляне, водят до понижаване на добивите и качеството, което се трансформира във все по-голямо главоболие за бирената промишленост.    По данни на асоциации на производителите, представени от Reuters, през 2022 година производството в Съединени американски щати е намаляло с 12% на годишна база, в Германия - с 21%, а в Чехия добивите са спаднали с повече от 40% заради извънредно горещите и сухи условия на развъждане.    Затова испанската компания Ekonoke търси решение, като отглежда водоемката просвета на закрито посредством хидропонни системи, захранвани с възобновими енергийни източници, които употребяват съвсем 95% по-малко вода спрямо обичайното развъждане навън.    " Ние сме на задача да спасим бирата в света ", споделя Инес Саграрио, основен изпълнителен шеф и съосновател на Ekonoke, пред Reuters.   

Единадесетчленният екип от агрономи, химици и биотехнолози на стартъпа работи с разнообразни комбинации от светлина и фертигация - разбъркване на торове и вода, в тестовата си база покрай Мадрид, търсейки " тайния сос ", който най-добре подхожда на всеки вид. 
Крайната цел е да се усили производството на алфа-киселини и етерични масла, които придават горчивите и плодови аромати, по този начин ценени от феновете на крафт бирата.    Десетки датчици, закачени за листата, корените и стъблата на високо растящите растения, мерят всички параметри - от влажността до равнищата на CO2, до момента в който изменящите се дължини на вълните на LED светлините придават на преоборудваните хранилища чувство за нощен клуб, споделя Reuters.    " Този хмел в никакъв случай не е виждал слънчева светлина, а единствено нашето лично светлинно шоу ", споделя Хавиер Рамиро, един от основните научни ръководители на Ekonoke.    Строгите хигиенични ограничения като, да вземем за пример, защитното облекло за личния състав, подсигуряват, че пространството остава чисто от вредители. Oт уравнението се изключват и пестицидите, от които постоянно зависи обичайното земеделие.    За да финансира проектите си за научни проучвания и разширение, Ekonoke си партнира с групата Hijos de Rivera, основатели на известната марка Estrella Galicia, които са създали лимитирана серия крафт бира, употребявайки хмела на Ekonoke, която към този момент се предлага в бар в хипстърския квартал Chueca в Мадрид.    Следващата стъпка на компанията е да усили производството си до три пространства с до 400 растения всяко. В момента тя разполага с едно пилотно оборудване с повърхност 1200 кв. м в северозападната част на Галисия. Там ще бъдат тествани и разнообразни автоматизирани процеси след прибиране на реколтата.    Саграрио показва пред осведомителната организация, че в бъдеще най-хубавият вид е халетата с насажденията да бъдат ситуирани в съседство с пивоварните, защото могат да работят като филтър за въглерод, употребявайки го за ускорение на фотосинтезата на растенията и рециклирайки остатъците от филтрираната вода, останали от производството на бирата.   

И концепцията е уместно оценена. Стартиращото дружество е част и от акселераторската стратегия за резистентност 100+ на индустриалния колос Anheuser-Busch InBev. 
Директорът на ABI, отговарящ за световното доставяне с хмел, Вили Бухолцер е безапелационен, че основният въпрос за " доста обещаващи " инициативи като Ekonoke е дали могат да отглеждат и продават първокачествен хмел, който е в положение да се конкурира с над 1000-годишната история в един от време на време закостенял бранш с постоянно консервативни консуматори.    " Не бива да подценявате обичайните производители на хмел навън. Те постоянно оферират нови хрумвания ", прибавя той.    Според него най-очевидното предизвикателство, с което се сблъсква развъждането на хмел на закрито, са високите разноски за сила.    Но той въпреки всичко е оптимист, че внезапно покачващите се цени на силата ще се възстановяват, до момента в който добавената стойност на сигурното доставяне със специфични сортове и по-честите реколти, водещи до по-високи добиви от акър, могат да създадат развъждането на закрито конкурентно във връзка с цените.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР