В създалата се патова ситуация с Напоителни системи“ отговорността за

...
В създалата се патова ситуация с Напоителни системи“ отговорността за
Коментари Харесай

Снежина Динева: Няма готов доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“

В създалата се патова обстановка с „ Напоителни системи “ отговорността за блокиране на сдружението ще я носи само министърът. Това съобщи пред БНР досегашният ръководител на Съвета на директорите на сдружението Снежина Динева, която отхвърля обвиняванията и се заканва да съди министъра на земеделието проф. Христо Бозуков.  
Според Динева освободени за злоупотреби от предходното управление лица са подавали сигнали до настоящия длъжностен министър Христо Бозуков.

„ Отговорността на министъра и на цялата администрация беше да се ревизират тези изказвания, да се видят обстоятелствата и доказателствата. Според мен е редно да се изслуша и другата страна. “

„, беше следващият опит да се трансферира отговорността , която носи той и назначените от него назначени хора. Наистина все още сдружението е блокирано, това е в резултат на незаконосъобразните дейности по освобождение на Управителния съвет . Не беше спазен Законът за обществените предприятия “, разяснява Снежина Динева в предаването „ Преди всички “.

Тя разясни, че Сметната палата е направила одит в сдружението за двугодишен интервал, само че към момента няма подготвен отчет, от което следва, че са „ голословни “.

„ Имам отговор, формален, от Сметна палата, че подобен отчет към момента не е направен . “

Динева добави, че „ за благополучие “ отчетът ще бъде обществен на уеб страницата на Сметната палата .

Във вътрешния одит за усъвършенстване на работата на сдружението има единствено 3 рекомендации и „ няма никакви от тези изнесени от министъра наказания или нарушавания, които да са разказани “, акцентира още Снежина Динева.

Относно огласената информация за превеждани пари сред разнообразни клонове на компанията, без да бъде уведомявано централното управление, Динева посочи, че след нейното освобождение „ някои от клоновете са превели на различен клон по вътрешни планове отговорности “.

Управителите на клоновете имат право по Правилника за активността на „ Напоителни системи “, когато е налице опасност от запориране на сметки на сдружението и завеждане на изпълнителни каузи от външни контрагенти, на които се дължат средства, да преведат суми по вътрешни планове и това не е казус , посочи Снежина Динева. 

Запитана има ли информация, че се понижава делът на средствата за „ Напоителни системи “ в Плана за възобновяване , Снежина Динева означи:

Над 30% са орязани по искане на министъра на земеделието от новия назначен УС на „ Напоителни системи “. Управителите на клонове са удостоверили, че желаят да останат обекти, които са в плана на „ Напоителни системи “. Този план беше направен от мен и моя екип в границите на 1 година време и беше координиран с Европейската комисия. Той към този момент „ светеше “ в зелено . “
Динева попита в случай че в този момент се случи някакво бедствено състояние кой ще носи отговорността. Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР