В САЩ вече се надига цяло движение на организирани групи,

...
В САЩ вече се надига цяло движение на организирани групи,
Коментари Харесай

Facebook между дълга към здравето и свободното слово

В Съединени американски щати към този момент се надига цяло придвижване на проведени групи, които упорстват за „ революция ” против обществената мрежа

Фейсбук е обект на остри рецензии по отношение на политиките за унищожаване на „ нездравословно ” наличие
(снимка: CCO Public Domain)

Все по-шумни и все по-настоятелни стават митингите против огромната обществена мрежа Fаcebook, разкъсвана сред дълга си към опазването на публичното здраве и запазването на свободата на словото. Ситуацията наподобява тъкмо противоположната на „ win-win ”: каквото и да направи управлението, негативите са повече от изгодите.

Настоящата процедура на обществената мрежа е да блокира изявления, които „ са рискови за публичното здраве ” – да вземем за пример, апелите за митинги против карантинните ограничения (каквито се появяват във от ден на ден страни по света). Това обаче подтикна мнозина да обвинят компанията в непозволена цензура.

Дори най-големият наследник на щатския президент Доналд Тръмп – Доналд Тръмп-младши, упрекна Facebook в „ сговор с правителствата… за угнетяване на свободата на словото на хората ”. Той окачестви дейностите й като „ смразяващи и смущаващи ”. И други политически фигури запитаха за какво свободата на словото е станала жертва.

Движението на „ бужихадините ”

Нещо повече, в Съединени американски щати към този момент се надига цяло придвижване на проведени групи, които упорстват за „ революция ” против Фейсбук, отбелязва Политико. Според „ Проект за софтуерна бистрота ” (TTP) – изследователска група, фокусирана върху откриване на некоректното държание и въздействие на огромните уеб-платформи – има към 125 групи във Фейсбук, които популяризират „ бугалу ” – разбиране, което крайнодесни групи употребяват за обозначаване на мечтаната революция.

Участниците в това придвижване назовават себе си „ бужихадини ”. Интересът към въпросните придвижвания не е нов, само че е отбелязал внезапен скок през последните 2-3 месеца. Това съответствува с световното налагане на ограничения за обществена изолираност. Според отчет на TTP, над 60 % от тези групи са „ покълнали ” през последните три месеца.

Грижа или комфортно опрощение

Наскоро Фейсбук уточни, че отстранява информациите за митинги по искане на държавни служби, най-много поради „ нарушение на рестриктивните мерки за огромни обществени събрания ”. По-късно компанията обясни, че приема насоки от държавниците, само че в последна сметка взема лично решение за свалянето на „ нездравословното ” наличие.

„ Премахваме постовете, когато събиранията не следват откритите от държавното управление здравни ограничения – и затова са противозаконни ”, обявиха от Фейсбук.

Изпълнителният шеф Марк Зукърбърг даде малко по-различно пояснение в изявление за ABC News. Той съобщи, че Фейсбук отстранява наличие, което оспорва практиките на обществено разграничаване и затова съставлява „ риск за непосредствена физическа щета ”.

„ Със сигурност в случай че някой споделя, че общественото разграничаване не е дейно за ограничение на разпространяването на ковид, ние класифицираме това като нездравословна дезинформация – и го смъкваме ”, сподели Зукърбърг. После той направи конкретизиране: „ В същото време е значимо хората да могат да разискват политиките ”.
още по тематиката
Това е единствено най-новият ров на тематика свободно слово, в който Фейсбук стъпва. Компанията от много време е обект на остри рецензии по отношение на своите политики за унищожаване на „ нездравословно ” наличие, вариращо от заблуждаващи политически реклами до дезинформация на тематика ваксини.

„ Фейсбук, която държи платформа за шерване с присъединяване на милиарди хора, не би трябвало да цензурира политическата тирада онлайн ”, споделя Вера Айделман, юрист на „ Проект за слово, цялост и технологии ” при Американския съюз за цивилен свободи.

„ Това е изключително правилно в този момент, когато въпросите за това по кое време и по какъв начин да отворим още веднъж страната са измежду централните политически въпроси, а онлайн платформите са главното средство за изява ”, показва Айделман.

Дейвид Грийн, шеф по гражданските свободи във Фондация електронни граници, споделя, че когато Фейсбук видимо взема решение да отстранява полемиките за митинги въз основа на това дали нарушават държавното законодателство, това на процедура й дава „ справедлива отбрана ”.

Въпреки това обаче, без спомагателна изясненост „ може да бъде доста мъчно да се реши справедливостта на сходна стъпка и да се подсигурява, че фактически се извършва по метод, който не слага в неизгодно състояние избрани групи или избрани типове митинги ”, добавя Грийн.

А предотвратяването на смъртни случаи по време на пандемия предлага на Фейсбук много комфортно опрощение, споделя Матю Фени, шеф на либертарианския план „ Институт Като ” за нововъзникващите технологии.

Няма безспорна независимост на словото

Фейсбук, Гугъл, Twitter и други компании за обществени медии от дълго време отхвърлят, че политиката е фактор в техните сложни, а от време на време и непрозрачни решения за това какво наличие ще одобрят и какво ще смъкват. Всички те дават тип, че вършат своите процеси по-прозрачни, а Фейсбук даже сътвори „ самостоятелен съвет за обзор на решенията за модериране на наличие ”.

Но, споделя Зукърбърг, когато става дума за свободата на изложение, действително „ свободата на словото в никакъв случай не е била безспорна ”.

Зукърберг цитира редица деятели за обществени и цивилен права през вековете, от Фредерик Дъглас до Мартин Лутър Кинг-младши, сочейки ги като образци, въодушевили неговата позиция. Свободата на словото и митингите са дали опция за прогрес, без значение какъв брой обезпокоително са се чувствали тези хора по това време, споделя основателят на Фейсбук.

През последните години обаче „ хората уголемяват това, което се счита за рискова тирада ”. Шефът на Фейсбук е безапелационен, че ще продължи да лимитира „ речта, която може да докара до неподходящи последствия като дискриминация, тормоз и … физическа щета ”. Което е настоящо през днешния ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР