В съответствие със сроковете за изграждане на енергоблока с реактор

...
В съответствие със сроковете за изграждане на енергоблока с реактор
Коментари Харесай

Росатом произвежда уникално оборудване

В сходство със периодите за създаване на енергоблока с реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, Сибирският химически комбинат в съветския град Северск и Централното конструкторско бюро за машиностроене подписаха контракт за произвеждане и доставка на съоръжение за комплекса за зареждане и изваждане на нуклеарното гориво в дейната зона на реактора.

Повечето планови и механически решения за реактора БРЕСТ-ОД-300 и главното му съоръжение са реформаторски и до момента не са употребявани в промишлени атомни уреди. Оборудването на реакторната апаратура би трябвало да обезпечава продуктивност през целия експлоатационен живот в условия на високи температури, потоци от йонизиращо излъчване под въздействието на топлоносител - течен метал. Конструктивните материали би трябвало да са с висока резистентност на разяждане и радиация и топлоустойчивост, с цел да се подсигурява надеждността и дълготрайността на детайлите на оборудването.

За разлика от атомни централи с ВВЕР, където презареждането с гориво се прави в „ охладена “ реакторна апаратура, в енергоблока с реактор БРЕСТ-ОД-300 тези интервенции ще се правят при температура на течнометалния топлоносител в първи силует от над 400° С. Преди зареждане горивните касети ще се нагряват в специфична камера и ще се слагат в дейната зона.

Енергоблокът БРЕСТ-ОД-300 с новаторски реактор на бързи неутрони и конфигурирана електрическа мощ от 300 мегавата е основен обект от Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс. Той се построява в Сибирския химически комбинат, който е част от горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, в границите на стратегическия промишлен план „ Пробив “. Освен енергоблока комплексът включва затворен нуклеарен горивен цикъл при централата като част от модул за производство/рефабрикация на смесено нитридно уран-плутониево гориво, както и модул за обработка на облъчено гориво. Целта на плана „ Пробив “ е основаването на нова софтуерна платформа със затворен горивен цикъл и решение на проблемите при третирането и съхранението на отработено нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци.

„ Особеността при построяването на всички уреди на Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс е, че цялото основно съоръжение както за енергоблока с реактор БРЕСТ, по този начин и за модулите за произвеждане и преправка на нуклеарно гориво, нямат аналози в света. Екипът по плана би трябвало да взема решение ексцентрични задания, свързани с построяването на неповторими уреди и с огромната изследователска стратегия, нужна за техническото планиране “, съобщи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова. Производството на съоръжение за реактора ще продължи от 3 до 5 години, а инсталирането на главното съоръжение би трябвало да завърши през 2025 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР